Nazır Varank, İSO Endüstriyel Dizayn ve Prototipleme Merkezi açılışında konuştu (2)

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, “İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nde mevhum ve artırılmış nesep laboratuvarları ile tasarımların doğruluğu sınav edilecek. Kullanıcı deneyimi laboratuvarında üretilen prototiplerin sonuncu kullanıcı ile etkileşimi sağlanmış olacak. Kullanıcıların ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına, düşüncelerine, duygularına ve rutinlerine göre prototipler sınav edilip elan sonradan sıra istihsal aşamasına geçebilecek.” dedi.

Nazır Varank, İstanbul Uran Odası (İSO) Sınai Tasarım ve Prototipleme Merkezi küşat törenine katıldı. Konuşmasına Amasra’de maden ocağında yaşanan patlamayı anımsatarak başlayan Varank, olaydan yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

“İçimiz ekşimsi. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabrı cemil yalvarma ediyorum.” diyen Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yaralanan kardeşlerime de ivedili şifalar diliyorum. Olayın duyulduğu geçmiş andan itibaren devletimiz parçalanmamış imkanlarını seferber etti. Bakan arkadaşlarımız Bartın’a giderek çalışmaları yakından takip ettiler, ediyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız birlikte programlarını halel etti, zaman Bartın’a geçti, çalışmaları şahsen durumunda kontrol etti.

Arama istirdat özellikle koyulmak üzere, patlamayla ilgili bilcümle kurumlarımız çalışmalarını titizce yürütüyor. Patlamayla ilişik lüzumlu anket filhakika başlatıldı, tamlık boyutlarıyla bitmeme ediyor. Bu kazada ihmali bulunan kusuru kâin sorumluluğu olan varsa de cezasını çekecektir. Temennimiz ve tam çabamız duygusal kaybının daha fazla artmaması. Rabbim inşallah tıpkısı daha böyle kazalarla, üzücü olaylarla bizleri sınav etmesin.”

“İmalat uran ihracatında ılımlı faziletkâr ve faziletli teknolojili ürünlerin payını yüzdelik yeryüzü birkaç 50’ye çıkaracağız”

Varank, sonuç zamanlarda, Türkiye- Avrupa Birliği mali teşrikimesai süreci kapsamında başlatılan Rekabetçi Sektörler Programı vesilesiyle sıkça kamuoyunun karşısına çıktıklarını anımsatarak, şu bilgileri verdi:

“Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı adına bu programdan sunma erdemli faydayı uydurmak amacıyla ağır sıklet çaba sarfiyat ediyoruz. Bugüne kadar bize ayrılan fonları mucibince kullanarak, kaliteli işler yaparak gani takat sınırı sergilediğimize inanıyoruz. Şöyle geriye dönüp baktığımızda genomik araştırmalarından biyorafineriye, deri işleme tesisinden gıda inovasyon merkezine büyüklüğünde birçok makro projeyi hayata geçirdiğimizi görüyoruz. Bütçeleri 260 milyon avroyu güzeşte 42 proje de halihazırda bitmeme ediyor.

Kompetitif Sektörler Programı namına böylesine başarılı ve çoğalan ayrımsız dönemden geçerken, devam eden projelerin da sunma domuzuna şekilde sonuçlanacağından tek şüphem bulunmayan. Türkiye, son dönemde ihracatta kırılmadık rekor bırakmadı. Seçme kamer tıpkısı önceki dönemin rekoru aşılıyor. 12 mahiye ihracatımız 252 bilyon doların üstüne imdi. Bundan 20 yıl geçmiş yola çıktığımızda bu misil 36 bilyon dolardı. Ancak burada madalyonun değişik tarafını üstelik konuşmamız lazım. Faziletli teknolojili işaret ihracatında evire çevire gelişmeler olsa üstelik istediğimiz noktaya bibi gelemedik. Bizim Endüstri ve Teknoloji Stratejisi’nde belirlediğimiz ayrımsız hedefimiz var. İmalat sanayi ihracatında mutedil efdal ve faziletli teknolojili ürünlerin payını yüzde yer bir iki 50’ye çıkaracağız.”

Mustafa Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Ar-Ge ve inovasyona makro yatırımlar yapıldığını anımsatarak, rekabetçilik kapasitesini artıracak büyük unsurlardan olan tasarım ve endüstriyel dizayn ayağını hiçbir ahit göz ardı etmediklerini söyledi.

“Heybet destekli tasarım merkezleri sayısı 317’ye ulaştı”

Türkiye’da 2000’li yıllara büyüklüğünde Ar-Ge ve tasarım politikaları anlamında gerekli adımların atılmadığını, bu alanın bütün boşlama edildiğini hatırlatan Varank, “Tığ iktidara geldikten bilahare devlet politikalarında bu alanlara yönelik farkındalık arttı. 2009 yılında Bakanlığımız önderliğinde Türk Tasarım Meşveret Konseyi’ni kurduk. Kurul bünyesinde tasarım izlem belgeleri hazırlayarak, kalburüstü tıpkısı şekilde uyguladık. Bu minvalde 2023-2025 yıllarını kapsayacak yeni dizayn stratejisini hazırlamak amacıyla şu anda çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı.

Varank, önümüzdeki günlerde Enformatik Vadisi ev sahipliğinde tasarımla ilgili bilcümle kesimleri benzeri araya getirecek aynı çalıştay yapmayı planladıklarını belirterek, bu politikalar ve stratejilerin konkre çıktıları de ortaya koyduğunu dile getirdi.

Şevket destekli dizayn merkezleri sayısının 2016 yılında 6 olduğunu bugün bakımından 317’ye ulaştığını bildiren Varank, konuşmasına şöyle bitmeme etti:

“Bu merkezlerde 7 bin 500’e yakın tasar çizimci istihdam ediliyor. Tamamlanan proje sayısı 10 bini aştı. Henüz geçtiğimiz sene Enformatik Vadisi’nde Tasarım Kümelenme Merkezi kurduk. Bu merkezde, ülkemizde vadi düz birbirinden nadir artist ve tasarımcılar, gelenek ve yeniliği aynı araya getiriyor, makro gelişim birlikleri yapıyoruz. Bu manada İSO’yu üstelik kümelenmemizin içre dercetmek isteriz. Orada haddinden fazla iyicene işlere imza atıyoruz, söz gelişi elektrikli ve birlik otonom tıpkı uçar araba projesi olan AirCar, endüstriyel tasarımını Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirdi.

Kompetitif Sektörler Programı kapsamında dizayn, inovasyonu destekleyen, onların önünü açan nitelikli altyapıları ülkemizin dört bir tarafına kazandırmış bulunuyoruz. Ülkemiz sanayisinin ve teceddüt ekosisteminin dizayn ve prototipleme yeteneklerinin arttırılmasına müteveccih bugüne kadar mecmu bütçesi 42 milyon ekü olan 8 lime projeyi başarıyla tamamladık.”

“Dizayn firmaları ve tasarımcılar, yeteneklerini tezyit etmek üzere, İSO Sınai Dizayn ve Prototipleme Merkezi altyapısından faydalanabilecek”

Nazır Varank, İSO Endüstriyel Dizayn ve Prototipleme Merkezi’ne ilişkin şu bilgileri verdi:

“Zaman Avrupa Birliği ile gelişigüzel desteklediğimiz kısaca 80 milyon teklik bütçeli İSO Sınai Dizayn ve Prototipleme Merkezi’nin açılışı için benzeri aradayız. Bu merkez ile endüstriyel dizayn yapmayı kolaylaştıracak haddinden fazla nitelikli tıpkısı altyapıyı şehrimize kazandırmış oluyoruz. Dizayn firmaları ve tasarımcılar, yeteneklerini artırmak için bu merkezin altyapısından faydalanabilecek. Endüstriyel tasarımcılar ve KOBİ’ler fikri sahiplik hakları üstüne desteklenecek. Merkezden tasarım hizmeti kabul etmek talip firmalar, temenni edilen hizmeti verebilecek dizayn firmaları ve tasarımcılara yönlendirilerek eşleştirme hizmeti bile verilecek. Burada öncelikle sanal ve artırılmış mahiyet laboratuvarları ile tasarımların doğruluğu sınav edilecek.

Sonrasında 3D yazıcılar, CNC tezgahlar, ölçüm ve anahtar araçları kabilinden teknolojik ekipmanların bulunduğu laboratuvarlarda prototipler üretilecek. Kullanıcı deneyimi laboratuvarında üretilen prototiplerin nihai kullanıcı ile etkileşimi sağlanmış olacak. Kullanıcıların ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına, düşüncelerine, duygularına ve rutinlerine göre prototipler imtihan edilip henüz sonradan sıra istihsal aşamasına geçebilecek. Günümüzde yenilikçi mahsulat çok çabuk benzeri şekilde çevre girip çıkabiliyor. Bu sebeple ürünlerin dizayn aşamasının aceleci ve güvenilir tıpkı şekilde tamamlanarak üretimlerinin sağlanması gerekiyor. Bu tarz işte bunu sağlayacak. Merkezin faaliyete başlamasıyla tasarıma dayalı erdemli katma altın ürünlerin üretimi ivinti kazanacak.”

İhracat içindeki faziletkâr ekleme altın ürünlerin artırılmasına çevrilmiş faaliyetlerin de burada yapılabileceğinin altını çizen Varank, bu sayede Türk sanayisinin arsıulusal piyasalarda daha rekabetçi ayrımsız yapıya kavuşacağını dile getirdi.

“Şişman ve dinç Türkiye önünde, Türkiye yüzyılında, ülkemiz tasarımlarıyla dünya ekonomisine mühür vurabilecek”

Varank, Anadolu coğrafyasının binlerce yıldır onlarca medeniyete karı sahipliği yaptığını anımsatarak, Anadolu’nun tarihte önceki tasarımın yapıldığı vadi olduğunu söylemenin haddinden fazla üstelik kusurlu olmayacağının altını çizdi.

Tasarımın Rum insanın mayasında olduğuna dikkati calip Nazır Varank, “Bu topraklar hiçbir ant ne fikirsel hangi üstelik yaratıcılık anlamında bire bir ağırlık, aynı şaibe yaşamadı. Zaman ise artık tasarım noktasında gündeş altyapılara ve birinci sınıf kayırıcı kaynağına sahibiz. Bu manada balaban ve kıvrak Türkiye uğrunda, Türkiye yüzyılında, ülkemiz tasarımlarıyla dünya ekonomisine işaret vurabilecek, buna yürekten inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: