Natür timleri Diyarbakır’ın dayanabilen coğrafyasında dronla yapışkan sürecek

Diyarbakır’de doğa timleri, yalçın arazilerdeki bitki ve efsanevi çeşitliliğinin takibinde ve uğrun avcılıkla mücadelede dron kullanacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğünün “geliştirme” projeleri kapsamında Tabiat Himaye ve Milli Parklar Diyarbakır Idarehane Müdürlüğü ile Karacadağ Kalkınma Ajansı beyninde dronla natür denetimlerinin güçlendirilmesine müteveccih proje imzalandı.

Proje kapsamında orman mühendisi, baytar ve teknik personelden oluşan 15 kişiye dron eğitimi verildi. Natür timleri dik ve mukavim arazilerde fotokapanların yanı sıra gelgel yoluyla realizasyon edilen dronlarla bile bulaşık sürecek.

“Bir gözümüz havada olacak”

Natür Himaye Milli Parklar Diyarbakır Ofis Müdürü Erdal Muhip, AA muhabirine, etraflı yıllar fotokapanlar yardımıyla arazide iri başarı gösterdiklerini, bundan ahir aşamada dronların birlikte çalışmalarına ağırbaşlı katacağını söyledi.

Muhip, geçmiş etapta 15 kişiye dron eğitimi verdiklerini tabir ederek, “Bitki Örtüsü ve faunanın korunmasında, sarp noktalardaki av korumalarımızda sıkıntılar yaşıyorduk. çıktı aynı gözümüz bile havada olacak. Dronla bölgemiz elan mebzul korunacak.” dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Umumi Sekreteri Hasan Maral, yetenek geliştirme çalışmaları kapsamında eğitim programına bindi olduklarını anlatarak, Diyarbakır’ın saf özelliklerini balaban ölçüde korumuş, saf ve aşılanmamış hayatı çok zengin ayrımsız site olduğunu belirtti.

Maral, projeyle aşılanmamış hayatının ve kızdırma altında olan türlerin tayin edilip, korunacağına inandıklarını dile getirerek, bu projenin çarpan etkisiyle bakir çalışmaları dahi yanında getireceğini düşündüklerini kaydetti.

“Erişim koşullarının tahakküm olduğu yerlerde bize üstünlük sağlayacak”

Dron eğitimi düzlük orman mühendisi Ömer Kayaç de gelişen teknolojinin doğa himaye çalışmalarına ulama sunacağını tabir etti.

Kaçak avcılıkla mücadelede dronların büyük faydasını göreceklerine inandıklarını belirten Kayaç, “Dron bitki örtüsü ve faunanın görüntülenmesinde bize kâr sağlayacak. Gidemediğimiz bölgelerde bu dronlar doğadaki gözümüz olacağı için bugüne büyüklüğünde gözlenemeyen türlerin birlikte bu şekilde tespitini yapacağız.” diyerek konuştu.

Orman sahabet memuru Evindar Tanrıkulu ise dron kullanımının envanter sayımında, tür takibinde, sinsice avcılıkla mücadelede, antrparantez gitgide ağızotu faaliyetinde yararlı olabileceğine inandıklarını belirtti.

“Erişim koşullarının ağırlık olduğu yerlerde bize birçok üstünlük sağlayacak.” diyen Tanrıkulu, fotokopanlarla karadan fon alırken imdi dronla hem alarga hem karadan çekicilik yapabileceklerini söyledi.



Share: