Malatyalı depremzedeler evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Eş 2020’üstelik meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya’bile depremin üçüncü yılında 5 bin hane adalet sahiplerine teslim edildi.

Sivrice merkezli depremde Malatya’nın Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçeleri özellikle tutmak için Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri damarlı etkilendi.

Söz konusu ilçelerde gâh binalar yıkılırken çok sayıda yapı bile kilolu hasar gördü.

Depremin kolaylıkla ardından harekete sabık ve yardım faaliyetlerine başlayan ekipler, devletin şefik elini depremzedelerin yanında hissetmesini sağladı.

Malatya Valisi Hulusi Atmaca, AA muhabirine, 41 kişinin yaşamını yitirdiği depremde Malatya’nın Doğanyol ilçesinden da 4 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Depremin arkası sıra yapılan tespitlerde Malatya’bile 7 bin 200’ün üzerinde kısık hasarlı yapı, müstakil devir adına bile 15 bin hane belirleme edildiğini anlatan Delimsirek şöyle konuştu:

“Cumhuriyet Altını tarihinin sunma iri, yemeden içmeden Malatya’üstelik değil tabi, depremden etkilenen özellikle Elazığ kalkışmak amacıyla çokça hızlı ve çok balaban ayrımsız kentsel dönüşüm ve sarsıntı yaralarının sarılması operasyonu başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugün geldiğimiz noktada 8 bin 944 çeşitli kapsamlarda bölük eksiltme edildi. Zaman itibarıyla bu konutların 5 bini teyit edildi, başka işlemler de bitmeme ediyor. TOKİ, bire bir kısmını kıran kapsamında yapıyor, bire bir kısmını kentsel tahavvül, yerinden transformasyon, ya dahi toplumsal hane kapsamında yapıyor.”

Delicesine, kırsalda 300 köy evinin ihalesinin coğrafi koşullar, sahiplik ve bir nedenlerden beklediğini, Hekimhan’de ise 200 kadar haddinden fazla kıvrım binanın yapılmasının planlandığını söyledi.

Bunların dışında yıkımların da benzeri taraftan devam ettiğini tamlayan Delicesine şunları kaydetti:

“15 bin civarında ağır hasarlı yapı yıktık, 800 kadar kaldı. Hoppadak 24 Ocak 2020 depreminde değil, öncesinde üstelik depremlerde kötülük görmüş amma yıkılmamış binalar vardı, bunların bile yıkımına bitmeme edeceğiz. Ayrıca vefat fail 4 vatandaşımız da geçmiş yıllarda depremden hasar görmüş, ağır hasarlı ancak yıkılmamış, zarfında kalmaya devam edilen evlerde emrihak etti. O yüzden biz yoğun hasarlı binaların tamamını yıkmaya çalışıyoruz, yüzdelik 95’lere kadar geldik. Mahkeme süreçleri olan kâh binalar var, onlarla ilişik süreçler devam ediyor, bundan sonra da bu proses bitmeme edecek.”

“9 okul, 9 cami yapıldı”

Delicesine, depremden beis gören okulları dahi yeniden yaptıklarını dile getirerek “9 okul yapıldı, kâffesi bitti, hazır. 9 dahi cami yapıldı, 5’i bitti, 4’ü vermek için. Takkadak ev değil haddinden fazla sayıda ticarethane, ahırlar, yollar yapıldı.” dedi.

Doğanyol ilçesine depremden sonradan büyük envestisman yapıldığına değinen Hulusi Atmaca şöyle bitmeme etti:

“Doğanyol aynı film platosu kabilinden, yıkılıp baştan yapılmış bir ilçe var karşınızda. Epey haddinden fazla güzelce oldu, binalar de haddinden fazla evire çevire oldu. Vatandaşlarımıza teslimatlar dahi nazik oranda yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Vatandaşlarımız bile evlerine girmeye başladı, hayat başlıyor. İlkbaharla alay malay buralar ağız ağıza şenlenecektir. Emeği geçenlere, özellikle sayın Cumhurbaşkanımız oluşmak amacıyla, Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve İçişleri bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Süfli nazik tıpkısı emeğin sonucudur. Gene bakanlıklarımızda, toprak müdürlüklerimizde görev eden bürokratlarımız, müteahhit firma birlikte adi tahakküm şartlarda, print coğrafyada çok balaban işlemler yaptı. Hepsine şükranlarımı sunuyorum.”

“Doğanyol’birlikte site yapıldı”

Delimsirek, depremden etkilenen Doğanyol ilçesinin yeniden kurulduğunu vurgulayarak, “Benzeri hane boşaltmak var, bir de kent boşaltmak var. Bölük yapacağınız ahit aynı asıl atarsınız, onun üstüne binayı düz yazı edersiniz amma site kuracağınız antlaşma herhangi bir şeyi sıfırdan yapmanız gerekir, burada o yapıldı. Yollar, altyapılar yapıldı, içinden dere geçiyor, bu derenin ıslahı gerçekleştirildi, ticarethaneler, dükkanlar… Şehirle ilişik tam işlemler, içtimai tesisler, okullar, camiler, bütünü yapıldı.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ayrımsız hareket ülkesi olduğuna ve Malatya’nın dahi deprem kuşağının kül ortasında yer aldığına dikkati çeken Delimsirek, depremle yaşamayı aktarmak, hasarlı binalarda sürdürmek adına devletin dahi bu konuda sağladığı kâh imkanları kullanarak binaları revize etmek gerektiğini anlattı.

“Cenabıhak devletimizden razı olsun”

Doğanyol’dahi TOKİ marifetiyle düzenlenen kentsel transformasyon kapsamında tamamlanan evlerine geçen depremzedelerden Kadriye Ayyıldız ise yıpranmamış evine yerleşmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek “Evimiz iyice, memnunuz, oturuyoruz çokça şükür, Allah devletimizden razı olsun.” dedi.

Zeynep Küçükdoğan ise depremde İstanbul’üstelik olduğunu, döndüğünde evinin yıkıldığını aktararak eşyaları taşıdıklarını, sonraları devletin kendilerine bölük yaptığını söyledi.

Küçükdoğan, “Hükumetimizin biri bin olsun. Memnunuz. Bir Vakitler yıkık evlerde oturuyorduk. Haddinden Fazla şükür, Allah razı olsun. Haddinden Fazla fena hâlde, akman saf. Bu hoşnutluk kadar hakeza temiz karı mi gördük?” şeklinde konuştu.

Share: