Mahir aktör Tuncel Kurtiz, vefatının 9. yılında eserleriyle anılıyor

“Ezel” ve “Makro Yüzyıl”üstelik canlandırdığı karakterlerle unutulmazlar arasına giren oyuncu, senaryocu, yönetmen ve kameraman Tuncel Kurtiz’in vefatının üzerinden 9 sene geçti.

Tam adı Tuncel Tayanç Kurtiz olan artist, Selanik doğumlu formalist Hamdi Vala Kurtiz ile Boşnak Müfide Kurtiz’in oğlu namına, 1 Şubat 1936’üstelik İzmit’in Bahçecik nahiyesinde dünyaya geldi.

Babasının görevi gereği ilköğrenimini 8 farklı şehirde sürdüren sanatçı, ortaokulu Edremit’te tamamladı.

Kurtiz, İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde okurken İETT’birlikte nısıf zamanlı çerağ kontrolörü namına çalıştı. Üniversitede hususiyet, İngiliz filolojisi, hikmet, ruh bilimi ve tekellüm tarihi bölümlerinde yetişek gören artist, hiçbirini tamamlayamadan üniversiteden ayrıldı.

Yüzden fazla sinema filminde oynadı

Haldun Dormen Tiyatrosu’nda 1958’bile başladığı üçkâğıtçılık serüvenine, Orhan Günşiray’ın yönettiği 1964 yapımı “Şeytanın Uşakları” filmiyle sinemada devam eden mahirane sima, kariyeri boyunca yüze mail sinema filmi ile çokça sayıda televizyon dizisinde oynadı.

Tuncel Kurtiz, evvel ödülünü aldığı 1979 yapımı “Gül Hasan” filminin senaryosunu yazıp ve yönetmenliğini üstlendi.

“Bereketli Topraklar Üzerinde” ünlü 1980 yapımı filmin senaryosunu kaleme alan artist, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin arkası sıra elverişsiz dışına yerleşti. İsveç, ABD ve Almanya’da tiyatroyla beyaz perde çalışmalarını sürdüren adlı aktör, 1990’lı yıllarda Türkiye’ye döndü.

Kurtiz, 2003’te “Alacakaranlık”, 2006’üstelik “Hacı”, 2007’üstelik “Isyankâr” ünlü TV dizilerinde oynadı.

Yaşamını sürdürdüğü Balıkesir’in Edremit ilçesi Çamlıbel köyünde 2010’de “Tuncel Kurtiz ve Dostları” adlı TV programını yaparak ünlüleri ağırlayan sanatçı, “Hayat” belgeselini üstelik seslendirdi.

“Ezel” dizisinde canlandırdığı “Ramiz Bıçkın” karakteriyle hayran kitlesini arttırdı

Yaşamının akıbet yıllarında “Ezel”dahi canlandırdığı “Ramiz Yürekli” ve “Şanlı Yüzyıl”daki “Ebussuud Mevla” karakterleriylehayran kitlesini zait Kurtiz, ibdai yapımlarda ustalıkla oynadığı rollerin yanı özlü sözleri seslendirdiği film replikleriyle dahi adından söz ettirdi.

Tuncel Kurtiz, 1994 ve 1995’te Adana Film Festivali, 1997 ve 2008’üstelik Ankara Uluslararası Film Festivali, 1980, 1981, 1994, 2007 ve 2011’üstelik Antalya Zer Portakal Film Festivali, 1986 Berlin Uluslararası Film Festivalinde hediye aldı. Sanatkâr ayrıca 2002 Sadri Menus Seyretme ve Beyaz Perde Ödülleri, 2007’dahi ise Yeşilçam Ödülleri’ne layık görüldü.

Menend Kurtiz ile 46 yıllık evliliğe imza atan sanatçının, Aslı ve Mirza adlı iki çocuğu dünyaya geldi. Kurtiz, 27 Ilkgüz 2013’te İstanbul Etiler’deki evinde düşerek, 77 yaşında hayatını kaybetti.

“Çokça büyük kültürel temellerimiz var”

Maharetli oyuncu, kendisiyle yapılan bire bir söyleşide fon ettiği Türk sinemasını şu sözlerle anlatmıştı:

“Bizim devrimci sinemamız bu olacak. Bu topraklardan, bu toprağın tarihinden, sosyolojisinden, felsefesinden çıkacak. Apayrı çaremiz namevcut. Karacaoğlan’ı de olacak ortamında, Dert Dağı’nın çiçekleri dahi olacak. bu arada Nazım Bilgi bile İlhan Berk da şairlerimiz da Yararsız dahi olacak zarfında. Zira bir şişman yelpazenin içinden geliyoruz. Çokça şişman kültürel temellerimiz var. Ta Anadolu’nun temelinde on bin almanak bire bir firez var. Bunun içinden gelen Türkmenler, Yörükler ve diğerleri bu kültürle birleştiler. Bir tarafta Şah İsmail, aynı tarafta Azerbaycan, bir tarafta Göktürkler, Ata Korkutlar var. Benzeri taraftan Osmanlı’nın Lüzumsuz’si, Nedim’i, Itri’si Levni’si var. Yani öylesine degaje ayrımsız coğrafyadan geliyoruz ki, bunları yakalayabilmek geçişsiz.”

Artist, aralarında “Çokça Yadırganan Soruşturma”, “Şeyh Bedrettin”, “Keşanlı Mualla Destanı”, “Kaplan ve Daktilolar”, “Geçici”, “Kalbin Sesi”, “Martı”, “Altın Zor”, “Kocaoğlan Masalı”, “Kâmil Züğürtler” ve “Zafer Madalyası”nın bulunduğu bir nice temaşa oyununda birlikte düzlük aldı.

Çevrimli oyuncunun lüks aldığı filmlerden bazıları ise şöyle:

“Son Kuşlar”, “Ego Öldükçe Yaşarım”, “Silahların Kanunu”, “Karanlıkta Vuruşanlar”, “Hudutların Kanunu”, “Bed Kral”, “Krallar Ölmez”, “Umut”, “Otobüs”, “Biçim”, “Derinti”, “Çoğalan Topraklar Üzerinde”, “Ağrı’ya Çevrim”, “Tıpkı Aşk Uğruna”, “Mahirane Beni Öldürsene”, “Tabutta Rövaşata”, “Işıklar Sönmesin”, “İstanbul Kanatlarımın Altında”, “Akrebin Yolculuğu”, “Hoşçakal Erte”, “O üstelik Beni Seviyor”, “İnat Hikayeleri”, “Yaşamın Kıyısında”, “Lal”, “Sonbahar Sancısı”, “Kaybolma Armağan”, “Siyah Beyaz Zehir”

Share: