Karı müteşebbis oran desteğiyle kurduğu serayla ocak bütçesine ulama sağlıyor

Avrat müteşebbis celal desteğiyle kurduğu serayla eş bütçesine ulama sağlıyor

YOZGAT Yozgat’ın Çekerek ilçesine sınırlanmış Özükavak beldesinde devletten aldığı destekle kurduğu serada domates üreten karı müteşebbis Sariye Aslan, familya bütçesine katkı sağlıyor.

Konya Ovası Projesi Mıntıka Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından geçerli “KOP ile ajur altında sebze yetiştiriciliği” projesine başvuran eş müteşebbis Sariye Aslan, yüzdelik 80 teberru ile evinin önündeki 525 metrekarelik alana ser kurdu. Hububat ekiminin beraberinde sağlık getirici almaşık ürünlere katlanmak istediğini belirten kadın girişimci Arslan, Çekerek Kaymakamı Hayrettin Buğur Pir ve Özükavak Belediye Reisi Oğuz Ünal’ın kendisini İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğüne yönlendirdiğini, hazırladıkları projeyle Konya Ovası Projesi Kesim Kalkınma İdaresi Başkanlığından destek alıp bu sene ser kurduğunu anlattı. Serasına 1.500 domates fidesi diktiğini ve günce 150 kilogram kitap elde ettiğini söyleyen Aslan, bu yıl içerisinde ise seradan 6-7 ton civarı domates beklediklerini söyledi.

“Domates üretiminden yüksek verim aldık”

Kurdukları serada domates üretimi yaptıklarını belirten Aslan, “İlk posta bu sene domates üretimine başladık. Gelişigüzel yıl firez, buğday üretiyorduk. Buğdaydan karımız olmadığı için eşimle alay malay yüzdelik beniz örgensel domates üretmeye başladık. Daha karlı olduğu amacıyla bu serayı kurduk. Seranın kurulumu amacıyla 20 bin liralık tıpkısı yatırım yaptık, devletimiz bile yüzdelik 80 mevhibe verdi. Bu serayı kurduk. Devletimizin yardımıyla domates üretimine başladık. Emeğimizin karşılığını alıyoruz, verimimiz birlikte domuzuna. Karye halkına, kasaba karye ve ilçelerine domateslerimizi satıyoruz. Günlük 150-200 kilogram beyninde domates topluyoruz, satıyoruz sülale ekonomisine yardım sunuyoruz.” dedi. İşini bayıla bayıla ve özenle yaptığını belirten Arslan, “Domateslerin bakımı print oluyor, sürekli geliyoruz, inceliyoruz. Özenle, dikkatle incitmeden süt kuzusu kadar bakımını yapıyoruz. Yılın herhangi bir ayında domates, marul yetiştirmeyi düşünüyoruz. Yaz kış bu serada istihsal yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Geçimimizi seradan karşılıyoruz”

Adanmış Arslan ise “Gelinime, oğluma arkalama ediyorum. Günlük 8-9 kasa domates topluyoruz, hemencek hızla 200 kilogram geliyor. Geçimizi buradan sağlıyoruz. Bu sene domates ürettik değme sene yapmıyorduk, değme yıl buğday, arpa ekiyorduk. Bu sene domates yetiştiriyoruz.” ifadelerine meydan verdi.

“Yüzde 80 hibeli seramızı beldemize kazandırdık”

Seranın beldeye kazandırılmasında önderlik eden Özükavak Belediye Reisi Oğuz Ünal ise proje ile ait bilgiler vererek, “Bu ser kasabamızda ayrımsız evvel. Bu projeyi KOP ile gerçekleştirdik. Yüzde 80 devletimizin desteği, yüzdelik 20 dahi tavhane işletmecimizin desteği ile bu projeyi buraya yaptık. Amacımız hem vatandaşa kazançlı destek hem bile tarımı henüz de geliştirmekti. Bilcümle kasabada seracılığı nasıl yapacağız diye niteleyerek ayrımsız keder vardı. Bu serayı kurarak beldemizde tığ bunu başardık. Başarmamızın yeryüzü şişman etkenlerinden biri de devletimizin gücünü kullandık. Devletimizin gücünü da burada vatandaşımıza hissettirdik.” dedi.

“Yerelden kalkınma modeli doğrultusunda çalışıyoruz”

Cumhur Reisi Yardımcısı Fuat Oktay’ın önerdiği “yerelden kalkınma modeli” doğrultusunda beldede çalışmalar yürüttüklerini ifade fail Başkan Ünal, “Seraya arzu az çok fazla. Zira vatandaşımıza tıpkı cesaret geldi. İlk misil bu işe girdiler ama baktılar kim ürün fazla, satışı iyicene o nedenle seraya beldemizde temenni arttı. Türkiye ekonomisinde rastgele ant üretim yapmamız gerekiyor. Bu üretimi bile tığ Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın yerelden kalkınma modeli ile gerçekleştiriyoruz. Burada hem devletimize, hem bile Çekerek Kaymakamımıza desteklerinden periferi teşekkürname ediyorum. Onların desteği, bizim girişimlerimiz ve vatandaşlarımızın gayretiyle bu seramızı kurduk ve şu anda domates topluyoruz. Günlük satışlarımız oluyor, belde köylere bile satışlarımız oluyor. Değer adına 10 liradan satılıyor. Domatesleri hem yemeklik hem bile menemenlik için alan oluyor. Bundan sonraki süreçte üstelik menemenlik konusunda gideceğiz. Domuzuna bir iş oldu, beldemize kıvrak olsun.” diyerek konuştu.

Share: