Karadeniz’de yetişen koruyucu balığında iki yıpranmamış asalak keşfedildi

Karadeniz’bile yetişen kalkan balığında iki bakir abacı keşfedildi

SİNOP – Karadeniz’de yetişen koruyucu balığında; biri dünyada ilk defa tanımlanan, başkası ise elan önce apayrı tıpkısı balık türünde rastlanan fakat koruyucu balığında görülmeyen iki kullanılmamış tufeyli keşfedildi.

Sinop, Kalaba, Kocaeli ve Kırım’da 5 farklı veri insanının yürüttüğü çalışmada, koruyucu balığının safra kesesinde biri elan önceki dünyada hiç rastlanmayan, ötekisi ise yalnızca Atlantik Okyanusu’nun kuzey Norveç kıyılarında yakalanan tavuk balığı balıklarında tanıdık iki yıpranmamış parazitin keşfi bili dünyasına tanıtıldı. Parazitin kayırıcı sağlığına ‘çiğ tüketilmediği takdirde’ ayrımsız dava oluşturmayacağı vurgulandı.

Parazitin adı ‘ceratomyxa scophthalmi’

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Emraz Temel Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Karadeniz’dahi faal bilcümle balıklarda parazitel emraz konusunda tetkikat yürüttüklerini ve koruyucu balığı üzerinde benzeri yıllık çalışmaları neticesinde bilim dünyasına iki yıpranmamış asalak keşfini kaydettiklerini söyledi. Prof. Dr. Özer, “Son gerçekleştirdiğimiz düzentileme kalkan balıkları üzerineydi. Bu çalışmada daha geçmiş dünyada tayin edilmeyen aynı parazitin varlığını ortaya koymuş olduk. Bunu hem morfolojik yerine hem bile genetik kendisine gerçekleştirdik. Kalkan balıkları soylu erki ve ticari değeri yüksek olan balıklar. Tespit ettiğimiz parazit ise dünyada berenarı rahat, kısaca 2 bin 600 türle külah edilen, ülkemizde üstelik kısaca 30 civarında türle tespit edilen patojen türleri bünyesinde barındıran balaban aynı kol” diye niteleyerek konuştu. Özer, Belirleme ettikleri parazitin adını ‘ceratomyxa scophthalmi’ koyduklarını ve olgun dünyasına kaydettiklerini söyledi.

Hem Karadeniz’de hem dahi kalkan balığında ilk defa görüldü

Özer, ikinci keşfettikleri parazitin daha evvel farklı benzeri balıkta rastlandığını fakat kalkan balığında ilk kez görüldüğünü dile getirdi. Özer, “Gine bu araştırmamızda tıpkı balık örneklerinde Norveç kuzeyinde Atlantik Okyanusu’nda kıpırdak tavuk balığı balıklarında tespit etmiş olduğumuz aynı paraziti ilk defa hem Karadeniz’dahi hem de kalkan balıklarında tespit etmiş olduk. Veri dünyası için aynı bakir çeşit, tıpkı başkası birlikte lüzum konak ve lokasyon açısından bire bir ayrıksı türün kaydını gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu.

Japonya ve Çin’da hastalıklara rastlandı

Özer, kültürüne göre çiğ balık tüketen kâh ülkelerde asalak kaynaklı balık hastalığı olan ‘myxozoa’nın görülmeye başladığını kaydetti. Türkiye’deki insanların balığı pişirerek yediğinden esenlik açısından tıpkısı riziko oluşum etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Çalışmayı; Kargaşa Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri tedrisat üyeleri Doç. Dr. Çokluk Tolga Gürkanlı ve Doç. Dr. Yılmayan Rençper, Kocaeli Üniversitesi Veri Edebiyat Fakültesinden Asistan Dr. Sevilay Okkay ve Kırım’dan Dr. Violetta Yurakhno ile birlikte yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Özer, çalıştıkları kurumların kendilerine bu çalışmalarında sağladıkları imkanlar üzere teşekkür etti.

Share: