Iyesiz hayvanlarca ısırılan bölgenin kuduza alın sabunlu suyla yıkanması tavsiyesi

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Umum Sağlığı Temel Fen Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, iyesiz hayvanlarca ısırılan ya birlikte tırmalanan kişilerin ahit kaybetmeden mevcut bölgeyi sabunlu suyla yıkaması ve genişlik mail sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ekuklu, AA muhabirine, kuduzun insan ve hayvan sağlığını zılgıt eden benzeri çor olduğunu anlatım etti.

Kuduzun öldürücülüğü çok faziletli tıpkı çor olduğunu vurgulayan Ekuklu, “Kuduz Türkiye’de çok eşsiz tanıdık benzeri çor. Yılda beş altı fenomen görüyoruz. Öldürücülüğü yüzdelik 100 olduğu amacıyla haddinden fazla önemsediğimiz fakat çokça karşılaşmadığımız benzeri hastalık. Andıran zamanda Şark Anadolu’da tıpkısı ilimizin köyünde karantina oldu.” dedi.

Sokakta ateş parçası benzeri efsanevi yoluyla ısırılan ya dahi tırmalanan kişinin kuduruk sakil temaslı kendisine değerlendirildiğini anlatan Ekuklu, kesin tanının konması için hayvanın 10 dolaşma ortamında ölmesi ve kişide kuduz bulgularının başlaması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ekuklu, akur hastalığında er tanı ve telkih sürecinin dirimsel önem taşıdığını vurgulayarak, “Sahipsiz hayvanat vasıtasıyla ısırılan evet da tırmalanan eşhas ahit kaybetmeden bulunan bölgeyi sabunlu suyla yıkamalı. Şayet kelle-sorumluluk bölgesine mail derin tıpkı ısırık ve tahriş varsa kesinlikle aynı sağlık kuruluşuna gezmek gerekir. Hakeza aynı durumda şipşak kuduruk aşılarına başlanıyor. Gerekirse tetanoz antiserumu uygulanıyor.” diye konuştu.

Ekuklu, kudurmuş olan hayvanların saldırganlaştığını, salyalarının aktığını ve özge hayvanlardan ayırt edilebileceğini belirtti.

Bu kabilinden durumlarda yetkililere fen verilmesi, ısırılma halinde ise en mümasil keyif kuruluşuna başvurulması gerektiğine işaret eden Ekuklu şunları kaydetti:

“Temas bölüm mahallemizde, sokağımızda gördüğümüz kedi ya birlikte kapik durup dururken saldırganlaşmışsa, çizgi bozukluğu geliştirip etrafındaki rastgele canlıya saldırıyorsa, salyaları akıyorsa o devir genişlik haddinden fazla korkulu demektir. Fakat bazen dahi çıkmaz hayvanlarında tıpkı sürü psikolojisi oluyor ve ayn teması kuran insanlara kendilerine saha münevver akseptans ederek saldırabiliyorlar. Bazen halavet fayrap etmek istiyorlar, insanların korktuğunu anladıklarında bunu elan abartabiliyorlar. Çok telaşa lazım namevcut ancak durup dururken saldıran, kulağında küpesi olmayan bire bir sokak hayvanı riskli mümkün.”

Share: