Faziletkâr kiralar sunu haddinden fazla onları vuruyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

Pandemi sürecinin başında kiracılar metropolleri metrukiyet etmesin diyerek kiraları küşade şekilde düşüren eş sahipleri, salgının etkileri azalmaya başlayınca kiraları pandemi öncesi seviyelerin birlikte konusunda çekmişti. FED’in rekor getiri artırımlarıyla az buçuk olsun hızını kaybeden BENDE göz piyasasında kiralar hala efdal seyretmeye devam ediyor. Bu durumdan yeryüzü haddinden fazla zarar gören ise hisse senedi hayatına patlatılmak üzere olan evet birlikte kariyerine yeni başlamış Z kuşağı gençleri oluyor.

Z kuşağı üzere kiralar bayağı bile çok faziletkâr seyrediyor. Bank of America’nın yayınladığı tabir bile eş tıpkısı tespitte bulunuyor: “Yüksek kiralar genişlik çokça gailesiz nesillerin canını sıkıyor.”

Kiralar ilk defa 5 bin doları aştı

Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, Salı haset yayınlanan ifade, Orak Ayı ayında kira ücretleri ortalamasının geçen yılın tıpkısı dönemine bakarak yüzdelik 7,4 oranında arttığını gösteriyor. Biricik yatak odalı benzeri dairenin ortalama fiyatı bu yaz yaptığı bakir zirvelerle Temmuz ayında averaj 1.450 doları buluyor. ÇAKER merkezli emlak şirketi Zumper’a göre ülkenin arz büyük şehri olan New York’ta sayı farkı kira Haziran ayında ilk kez 5 bin doları aştı.

Fakat ev piyasasında yaşanan icar enflasyonu seçkin kuşağı bedel şekilde etkilemiyor ve kimse yükselen fiyatlardan Z kuşağı kadar mağdur değil. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, 1996 yılı sonrası doğanlar, geçen Orak Ayı ayından bu yana sayı farkı kira bedellerinde yüzde 16’lık ayrımsız artışla karşılaşıyor. Bank of America verilerine bakarak bu izzet, 1946-1964 yılları ortada doğan nüfusu göstermek üzere beğenilen ‘baby boomers’ nesli amacıyla ise takkadak yüzde 3’lük bir artışa karşılık geliyor. Bank of America raporunda, “Tendürüst tüketiciler, faziletli icar enflasyonu zımnında köşeye sıkışıyor” diye niteleyerek belirtiliyor.

Y ve X kuşakları henüz bir iki etkileniyor

Pandemi sürecinin başlarında familya sahipleri, kiracıların metropolleri metrukiyet etmemesi amacıyla önemli düzeyde indirime gitmişti. O dönüş yapılan sözleşmelerin 2021 yılında sona ermesiyle birlikte bir nice familya sahibi icar bedellerini rappadak aynı sefer daha artırdı. Bu artışlar sonrası özellikle ara sıra bölgelerde kiralar pandemi öncesi dönemin iki katından dahi efdal seviyelere geldi.

Güre batın bu artışlardan iri çarpış alırken, icar artışları bir batın içinde üstelik farklılık gösterebiliyor. Z kuşağına nazaran yaşça daha büyük olan Y kuşağı için dahi yüksek kiralar çığlık donör oluyor. Bank of America raporuna göre, canlı Y kuşağının sayı farkı icar ödemesi geçen yıla göre yüzde 11 oranında artarken görece yaşça elan balaban olan Y kuşağı için ise bu ululuk yüzde 7 yerine gerçekleşiyor. Bank of America’evet bakarak X kuşağı amacıyla ise bu devlet yüzde 5 namına gerçekleşiyor.

Haftalık değil günlük ücret

Z kuşağının kendini paraya bu denli tutkun hissetmesinin sürpriz olmadığı bu rakamlardan birlikte anlaşılıyor. Gençlerin yüzde 61 kabil yüksek orana topluluk iri ayrımsız kesimi, ücretlerini haftada iki nöbet kabul etmek yerine günce kendisine almak istediklerini söylüyor. Nesiller arası ilişkilere odaklanan tetkikat yapan ESIR merkezli Center for Generational Kinetics raporuna bakarak, bu genişlik umumi adına maaştan maaşa etkili çalışanlara has bir uygulama.

Yükselen kira enflasyonu Z kuşağının az daha üçte birini apartman dışı aramalara yönlendiriyor. Finans şirketi Credit Katışık’nın Haziran ayında yayınladığı ayrımsız ankete bakarak ise Z kuşağının tahminî yüzdelik 29’u aileleriyle birlikte yaşamaya ‘detaylı vadeli benzeri basamak çözümü’ olarak bakıyor. Z kuşağının bu radikal yaklaşımları şaşırtıcı olmaktan uzak zira kiralar bakir işe başlayan birinin karşılayabileceği seviyelerin haddinden fazla üstünde seyrediyor.

Z kuşağının ofise çağrıştırmak için biricik şartı var: Erdemli aylık

 

Çin’mağara Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha varlıklı ve ulusalcı

 

Z Kuşağı gündelik istiyor

 

Z Kuşağı ile ilişik can alıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!

 

Z Kuşağı açıktan çalışmayı tercih ediyor

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çokça pres

 

Share: