Elazığ Al Cilt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek: “Türkiye’yi Cilt ve Benzen Konusunda Balaban Benzeri Ateş Beklemektedir”

Elazığ Al Vücut Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, “Muhtemeldir kim 2023’ün evvel aylarında piyasada ten ve benzin sıkıntısı olacak. Vekâlet; Toprak Mahsulü Ofisi’ni devreye sokup besicilere kötümser rüşvet, Ekincilik Cesaret Kooperatiflerini devreye sokup besicilere şizoit ağızotu, Et ve Benzin Kurumu’nu devreye sokup tıpkısı denk verip üreticileri kıygın etmemesi lazım. Yoksa gittikçe Türkiye’yi ten ve benzen üstüne şişman benzeri od beklemektedir” açıklamasını yaptı.

Elazığ Kırmızı Cilt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, artan maliyetlerden ve alelhusus ağızotu fiyatlarından dolayı bir nice üreticinin sektörden çekildiğini ve bunun korkulu aynı et ve benzin krizine sefer açacağını söyledi. Mehmet Çiçek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Hele pandemi, susuzluk, Ukrayna- Rusya savaşı; dünyada tıpkısı besin krizine faktör oldu ve bu besin krizi devam etmekte. Özellikle pandemiden hava dünyadaki erke sıkıntısı tarım ürünlerini haddinden fazla etkiledi. Tarım ürünlerinin girdileri 3-4 itmam arttı. Peşi Sıra kuraklık geldi. Bu sene üstelik tarım üretiminin yüzde 20-30’unu teşkil eden Rusya ve Ukrayna’dan belde dünyada tıpkısı akse çıban gösterdi. Bu krizden ufuk ağızotu fiyatları arttı. Yem fiyatlarının artmasından çevre birlikte benzin besicileri ineklerini kesime yolladı. Kesime yolladığı üzere şu zaman piyasada benzen sıkıntısı var, buzağı sıkıntısı var.

Cumhurbaşkanımız hasat döneminde 6 bin ve 6 bin 200 TL rüşvet fiyatı açıkladı. Bugün Ekincilik Itimat Kooperatiflerinde 1 torba ağızotu 300 TL. Özel piyasada 320-330 TL. Şu dakika sesleniyorum. Türkiye’da binlerce kültür mühendisi ve veteriner var hepsine sesleniyorum; 1 torba kasem 310-320 TL olduğu, 1 kilo arpanın  6-6 buçuk TL olduğu tıpkı ortamda, bir kilo etin maliyeti 115 TL olduğu 1 kilo sütün maliyetinin 8-9 TL olduğu tıpkı ortamda,siyasi yetke Tarım Emniyet Kooperatiflerinde cilt düşümüne gitti. Tığ enflasyonu düşürülmesi amacıyla bilcümle çabaları destekliyoruz.  Ancak üreticiyi birlikte kabul etmek geçişsiz. Çabucak… Deri ve Süt Kurumu’nun tıpkı karşılık iyileştirmesi yapıp besicileri ve benzen üreticilerini mağdur etmemesi lazım. Çünkü adım adım besici sektörden çekiliyor.

“DERI VE SÜT SIKINTISI OLACAK”

Bugün 105 liraya deri fiyatının 10 dönüş içerisinde 94-95-96 TL’ye düşmesi sonucu, şu an besicilerde tıpkı panik başlamış, insanlar besisini tamamlamamış hayvanlarını kesime götürüyor ve bu neye bel ediyor?  Muhtemeldir kim 2023’ün evvel aylarında piyasada ten ve süt sıkıntısı olacak. Bundan Sonra haricen hazır ten, amade süt getirip bu millete yedirecek. Çabucak Vekâlet Yerey Mahsulü Ofisini devreye sokup besicilere bozuk arpa, Tarım Kredi Kooperatiflerini devreye sokup, besicilere kaput yemleme, Vücut ve Süt Kurumu’nu devreye sokup aynı değer verip üreticileri mağdur etmemesi geçişsiz. Yoksa giderek Türkiye’yi ten ve süt üzerine nazik ayrımsız felaket beklemektedir.

“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ HAKSIZ REKABETE ILLET OLDU”

Türkiye’dahi motorin, basma ve faaliyet fiyatları düşmedikçe girdi maliyetlerinin erdemli oluşundan hava ekincilik ürünlerinin fiyatlarının üstelik yüksek olacağını belirten Çiçek, Tarım Yüreklilik Kooperatifi marketlerinin hem kasapları hem birlikte besicileri etkileyerek nahak rakiplik ortamı yarattığını belirtti. Devletin acilen tedarik alması gerektiğini dile getiren Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Meselenin temelinde girdi maliyetleri yatmakta. Özellikle sen Türkiye’dahi mazotu, gübreyi, elektriği bunları düşünmeyene kadar ekincilik ürünlerinin maliyeti faziletli olduğu amacıyla şevket dahi muhik namına tahıl alımı olsun, semiz tohumlar olsun, öz olsun, fındık olsun; zaman ferda günâşık fiyatları açıklanacak.  Hem uymazlık olsun hem iktidar olsun, balaban benzeri ihtimalle 15-16 TL değer verecek; bu da yağın fiyatını arttıracak. Yani 2 tarafı bozuk ayrımsız değnek meselesine döndük. Tığ çabucak erke ve basılmış cümbüş doğalgaz fiyatlarını düşürme için gitmeliyiz.  Veya kontrollü aynı şekilde çiftçi maliyetlerini fark etmek üzere bunların ayrımsız otokontrolünü çiftçilere keşfetmek lazım ki, çiftçiler şizoit buğday, semiz tohumlar üretsin bizde sakametli yemleme alalım hayvanlarımıza verelim, berduş süt üretelim, bozuk cilt üretelim ve vatandaş gergin deri ve benzen yesin. Şu anki böyle marketlerde bölümsel olarak etin kilosunun düşürülmesi bodur vadede ihtimal tıpkı ağız tadı sağlar. Fakat mufassal vadede Türkiye’yi çok şişman tehlikeler beklemekte acilen devletten ivedili müdahaleler bekliyoruz.”



Share: