Edirne’den güdük gücük

TBMM Kadın Erkek Okazyon Eşitliği Komisyonu Başkanı ve SELIM Parti Edirne Mebus Fatma Aksal, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen Balkanlar ziyaretlerini değerlendirdi.

Aksal, yaptığı yazılı açıklamada, Balkanların Türkiye üzere ayrı bire bir öneme ehil olduğunu belirtti.

Balkan topraklarının beherglas karışının ortak geçmişten bir iz taşıdığını rapor eden Aksal, “Bu topraklarla ortak tarihimiz, ortak kültürümüz, eş kederlerimiz, sevinçlerimiz var. O nedenle Balkanlar dilek coğrafyamızdan elan mavera adeta umu coğrafyamızın kalbidir.” ifadelerini kullandı.

Balkanlarda gerçekleşen ziyaretler esnasında yakın zamanda hayatını kaybeden İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin dualarla anıldığını belirten Aksal, Mete’nin ömrü boyunca Mağrip Trakya’daki soydaşlar üzere çalıştığını ve kendisini rahmetle andığını anlatım etti.

Aksal, Mağrip Trakya’nın birlikte Şimal Makedonya’dahi da ziyaretler gerçekleştirildiğinin altını çizen Aksal, şöyle bitmeme etti:

“Balkanlardaki soydaşlarımızla var olan istek birliğimiz çerçevesinde Osmanlı’dan ecdadımızdan kalma tarihi yapıları görmenin, soydaşlarımızın halen devam ettirdiği kuma anane göreneklerimize şahit olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadık. Gördük ki Ülkemize coğrafi sınırlarının ötesinde arzu coğrafyamızdaki bağlılık ve teveccüh bambaşka.”

-Vesile Bayramı

Trakya Üniversitesi Öğretim Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Günşen Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün esirgeme ve katılımlarıyla 26 Ilkgüz 1932 tarihinde 1. Türk Dili Kurultayı’nın düzenlendiği tarihin 90. yıl dönümü nedeniyle aynı kanaat yayımladı.

Aynı zamanda Türk Dili Veri Kurulu Üyesi ve Edirne 15 Orak Ayı Demokratik Cahillik Derneği Fahri Üyesi Günşen mesajında Dilin bir milleti budun işleyen ekin değerlerinin başında geldiğini vurgulayan Günşen, şunları kaydetti:

“Atatürk, dilin üstelik ayrımsız milli dulda meselesi olduğunu, Türkçemizi korumanın vatanı korumakla tıpkısı olduğunu, zira Türkçemizin bile vatan büyüklüğünde, zaman kadar, gelenek ve göreneklerimiz kadar aziz ve lahut olduğunu çokça ferah biliyordu. Cidden onun ‘Ülkesini ve efdal istiklalini korumasını alim Türk milleti, dilini bile ecnebi diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ derken, benzeri gerçeği dile getiriyordu.

Onun Türk diline topluluk çıkışı ve bizzat Türk tarihi birlikte, Türki ile ilgilenmesi beyhude değildi. Türk milletinin faziletli ekin ve uygarlık düz yazı edici cevherine inanan Atatürk, bu şişman milletin dili olan Türkçenin de cevherine inanıyor; ‘Milli duygu ile anahtar arasındaki rabıt çok kuvvetlidir. Dilin milli ve varlıklı olması, milli hissin gelişmesinde esas etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter kim bu anahtar şuurla işlensin.’ diyordu.”

“II. Arsıulusal Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Malzeme Teknolojileri Konferansı NEM 2022” konferansı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) organizasyonunda, Kırklareli Üniversitesi karı sahipliğinde planlı “II. Arsıulusal Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Gereç Teknolojileri Konferansı NEM 2022” konferansına katıldı.

Trakya Üniversitesinden yapılan kayıtlı açıklamaya göre, doğa bilimleri, mühendislik ve gereç teknolojileri konularında son gelişmelerin konuşulduğu konferansın açılışına Kırklareli Valisi Birol Ekici, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜB Aktarılma Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Insaflı Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, Kırklareli Uray Başkan Yardımcısı Burcu Bölükbaşı Baskın, ulusal ve arsıulusal bir nice âlim ve çağrılı konferansçı katıldı.

Konferans Başkanı Doç. Dr. Senet Ateşin, konferansın mühendislik ve doğa bilimleri başta görünmek için bir nice alandan âlim ve araştırmacıyı aynı araya getirerek hikmet ve tecrübe paylaşımı sağladığını anlatım etti.

Trakya Üniversiteler Birliğinin 10. yılı münasebetiyle unsur üniversitelerin iş birliği ile degaje kapsamlı bir programla disiplinler arası birçok majör konuda erdemli bir ilmî standardı ortaya koyan konferansa ocak sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜB Bölüm Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, çağ başkanlıkları boyunca birlik çatısı altında 44 ortak etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti.

Konferansla ilgili bilgiler aktaran Rektör Şengörür, konferansın bu yıl 7 mevki, 21 darülfünun ve 5 şirketten toplanmış 120 katılımcıya sülale sahipliği yaptığını belirterek 80’i namzet, 13’ü poster tutmak için toplamda 93 bildirinin akseptans edildiği bilgisini paylaştı.

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Delimsirek gerçekleştirdiği konuşmada, GÖNEN 2022 Konferansı’nda üç bölüm boyunca robotik ve mekatronikten eskimemiş enerji malzemelerine, nükleer fizikten bireşimli zekaya büyüklüğünde birçok teknolojik yeniliğin altın akademisyenler ve araştırmacılar eliyle ele alınacağını ve konferans sonucunda çıkma bilgilerin bilgi dünyasına yüce katkılar sunacağını kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur ise geleceğe çevrik mühendislik malzemelerinin üretilmesinin ve geliştirilmesinin teknoloji, AR-GE ve haber çalışmalarıyla gibi olduğuna değinerek planlı konferansın, sanayinin bili ve üniversiteler ile olan ilişkisinde nazik benzeri öneme erbap olduğuna dikkati çekti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konferansının multidisipliner ve özel tıpkı toplantı olduğunu söyleyerek NEM 2022 Konferansı’ndan çıkacak bildirilerin faydalı ve dobra olması dileğinde bulundu.

Kırklareli Valisi Birol Ekici de yaptığı konuşmada üniversite-şehir teşrikimesai karşı açıklamalarda bulunarak NEM 2022’nin Kırklareli’nde düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Vali Ekici, teşrifleriyle konferans programını onurlandıran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin rektörlerine, organize komitesine, davetli konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürname etti.

Fahri başkanlıklarını TÜB üye darülfünun rektörlerinin üstlendiği konferansın davetli konuşmacısı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Trakya Üniversiteler Birliği marifetiyle gerçekleştirilen etkinliğe çağırma edilmekten duyduğu memnuniyeti tabir ederek “Birlikte İş Yapmaya Illet İhtiyacımız Var? Geleceğimiz Açısından Sürdürülebilir ve Fikirli Tıpkısı Ati İçin Bakış Noktamız, Vukuf ve Teknoloji Hepten Analizör” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Share: