Duyarga takılan şeker hastalığı hastası çocuklar parmaklarının delinmesinden kurtuldu

Sensör takılan şeker hastalığı hastası dallar parmaklarının delinmesinden kurtuldu

SAMSUN – Samsun’da türlü 1 diyabet (şeker hastalığı) hastası çocukların kollarına anten takıldı. Takılan lamise yardımıyla füru günde yeryüzü bir iki 8 öğün parmaklarını delmekten kurtuldu.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Valiliği’nin öncülüğünde başlattığı, “Parmaklar Zaman Alsın Projesi” çerçevesinde belirledikleri çocuklara sırasıyla sensör takıyor. Lamise koku şekeri ölçümünü ve dozunu kişi ayarlayabilirken, minik parmaklar birlikte delinmekten kurtuluyor.

“Parmaklarım dam olduğu için yazarken arkadaşlarımdan kafasız kalıyordum”

Pus delmenin arz zor yanının alfabe yapmak olduğunu ifade eden 9 yaşındaki Muhammet Emre Sarıoğlu, “Okulda parmaklarım cezaevi olduğu üzere alfabe yazarken gayrı arkadaşlarımdan gabi kalıyordum. Demincek lamise sayesinde parmaklarım acımıyor. Antrparantez duyarga yardımıyla şekerimi bile serian ölçebiliyorum. Uyurken parmaklarımı incitmek zorunda kalıyordum. Bundan Sonra ondan dahi kurtuldum” dedi.

“2,5 yaşından beri parmaklarımdan nefes şekeri ölçüyordum”

Lamise sebebiyle şiddetli çekmekten kurtulduğunu dile getiren 10 yaşındaki Kebire Sare Cinsoy, “2,5 yaşından beri şeker hastasıyım. Önceden şekerimi parmaklarımı delerek ölçüyordum ve çok incitici çekiyordum. Bundan Sonra bu durumdan kurtuldum. imdi makineyi sensöre tutup ölçüm yapacağım. Lamise takılırken acımadı. Kimesne bu yüzden korkmasın. Devletimiz inşallah bu sensörlerin maliyetini rastgele antlaşma karşılar ve parmaklarımız da bize kalır” diyerek konuştu.

“SGK’nın sensörleri karşılamasını ve birlik çocukların parmak delmekten kurtulmasını istiyorum”

Her pus delindiğinde annelerin da yüreklerinin delindiğini anlatım eden temel Fethiye Cinsoy, “Lamise, hayatımızda çokça şişman basit oldu. Bilcümle şeker hastalığı hastası çocuklara anten takılmasını beklenti ediyorum. Anten sayesinde günde 8-10 el çocuklarımızın parmağını delmekten kurtulduk. Akşam dahi delmiyoruz. Bizim isteğimiz, SGK’nın bu sensörleri karşılaması ve parçalanmamış çocukların bu rahatlığa kavuşmasıdır. Çocuklarımızın canı yanmasın istiyoruz. Onların gelişigüzel parmağı delindiğinde annelerin bile yüreği deliniyor” şeklinde konuştu.

“Anten takılan füru inç deşmek zorunda kalmayacak”

Çocukların daha çok pus delmek zorunda kalmayacağının altını çizen Samsun İl Afiyet Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Şanlı Oruç, “Samsun Valiliği’nin öncülüğünde başlattığımız, ‘Parmaklar Zaman Alsın Projesi’ ile cins 1 diyabetli torunlar üzere lamise taktık. Nev 1 diyabette şeker hastalığı regülasyonu çokça yetişkin. Değme dolaşma şekerlerinin ölçümünü yaparak normal hayatlarının devamını sağlıyorlar. Çağ içerisinde kimi vakit 15 posta parmaklarına iğne batırarak koku şekerlerini denetlemek zorundalardı. Zaman sensör taktığımız füru artık parmaklarını delmeden duyarga eliyle zaman şekerlerini ölçmüş olacaklar. Hem bu sayede çocuklarımızın parmakları acımamış olacak hem da nefes şekeri takiplerinde haddinden fazla bayındır ayrımsız şekilde tedavilerini düzenleyebileceğiz. Tıpkı bile oluşabilecek komplikasyonların da önüne eski olacağız. Özellikle valilik koyulmak amacıyla faydalı eden eksiksiz vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, çocuklarımıza önceki olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Share: