DPÜ’de ‘Modern dünyada Elçi Efendimizi örnek almak’ mevzulu siyasal

DPÜ’dahi ‘Modern dünyada Peygamber Efendimizi emsal almak’ konulu panel

KÜTAHYA Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, ‘Modern dünyada Hz. Peygamberi denk almak’ konulu panele ev sahipliği yaptı.

DPÜ-İİF Konuşma Salonu’nda Kütahya İl Müftülüğü’nün katkılarıyla düzenlenen panele, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, İslami İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ulvi Polat, DPÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Dikici, panelin konuşmacıları akademisyenler Asistan Dr. Mustafa Şekerli ve Asistan Dr. Mazbut Şarap ile akademik, idari personeli ve öğrenciler katıldı.

“Hz. Muhammed dünyayı teşrif ettiğinde adamlık bire bir taş yüreklilik ortamındaydı”

Panelin moderatörü DPÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Polat, “Hz. Muhammed dünyayı şereflendirme ettiğinde adamlık bire bir gâvurluk ortamındaydı. Onun gelişiyle zihnî aynı transformasyon yaşandı. Kendisi 13 sene zihinlerdeki Cenabıhak inancını yerleştirmeye uğraştı. Bu değiş ve transformasyon böylece bize islami tıpkı hayat biçimi sunuldu. Aradan sabık nerdeyse 15 asırda hangi eyvah kim, onun bize bıraktığı dünyadan uzaklaştık. Peygamberimiz ayrımsız hadisinde, ‘Ümmetin fesada uğradığı bire bir dönemde benim getirdiğim sünnetime sarılan müminlere benzeri değil beniz şehit sevabı verilir’ buyuruyor. Bizler bile peygamberimize ve getirdiklerine inanan müminler adına böyle dönemlerde Peygamber’in sünnetinden ayrılmamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Şayet peygamberlik müessesesi olmasaydı biz çağdaş insanlar Allah’ı tanıyamayacaktık”

Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal, “Bugünkü konuklarımız İslami İlimler alanında uzman iken ben tıpkısı biyoloğum. Ihtimal düz namına ayrı görebilirsiniz amma bence herkesin Peygamberimiz için söyleyecek sözleri olmalı. Bugüne çağdaş acun deniyor. Eğer peygamberlik müessesesi olmasaydı tığ gündeş insanlar Tanrı’ı tanıyamayacaktık. Bunun iddialı aynı dışa vurum olduğunu biliyorum. Fakat azımsanmayacak sayıda gündeş insanın bugünkü dünyayı tesadüflere bağlıyor. ‘Bir Cenabıhak olmalı ancak işlere karışmasın’ diyen deist düşüncede olan haddinden fazla sayıda âdem var. Zaman gündeş aynı dünyadayız. Fakat peygamberimiz olmasaydı bu dünyada Tanrı’ı bilemeyecektik. Geçmek kim peygamberliğe gerekseme var. Ben bu durumu kıraat çeper bilmeyen biri üzere önündeki manalarla meşbu kitabı sadece benzeri kağıt yığını olarak görmesine benzetiyorum. Cenabıhak’ı bilmeyen âdem birlikte ortamında bulunduğu gündeş çağı birlikte kendini de anlayamaz, bilemez. Allah bu dünyada bile gayrı dünyada dahi bizi habibinden, Habibullah’tan ayırmasın” dedi.

Panelistlerden Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Tatlı, ‘Fitne Zarfında Mütedeyyin Tavrı Üstüne Hz. Delege’in örnekliği’ hususunda konuşmasını yaparken, Hz. Muhammed’in yaşamından örnekler verdi.

Araştırma Görevlisi Şekerli’nın ardından meze düz Asistan Dr. Beğenilir Çakır ise, ‘Peygamber Sevgisinin Edebiyatımızdaki Yeri ve Na’tlar’ antetli sunumunda farklı türdeki yazın eserlerinde İslam Peygamberi’nin övüldüğü kısımlardan örnekler verdi.

Share: