Diyarbakır’da kadınlar şiddete karşı kendilerini savunmayı öğreniyor

Diyarbakır’ın biçim Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi’ndeki kadınlara olası yol ve kapkaç kabil zıt durumlara karşı savunma eğitimi veriliyor.

Kadına yönelik artan çabukluk ve cinayet olaylarına cebin farkındalık inşa etmek isteyen Muradiye Mahallesi Muhtarı Istem Demir’in hayata geçirdiği proje ile mahalledeki genç kızlar ve kadınlar ana düzeyde mail defans eğitimi alıyor.

Her hafta evlerinden Bağlar Belediyesinin tahsis ettiği araçla alınarak ilçede eğitimin verildiği spor salonuna götürülen kadınlar Ulusal Ju Jitsu Federasyonu Mümasil Savunma Maharet Kurul görevlisi Alperen Yılmaz ve ehlihibre eğitmenlerden mümasil defans tekniklerini öğreniyor.

Üç haftada 60 kadının terbiye aldığı proje ile mahalledeki cemi kadınlara ulaşılması hedefleniyor.

Muhtar Çıpa, gazetecilere, kadınların zaman zaman şiddete, hırsızlığa ve tacize maruz kaldığını belirterek karı muhtar namına kendilerini savunmaları üzere onlar üzere benzeri proje uyguladığını söyledi.

Mahalledeki kadınları muhtarlığa çağırma ederek beklenen gayret ve kapkaç kabilinden durumlara cebin bilgilendirme yaptığını anlatan Çipo, “‘Böyle şeylere maruz kalıyor musunuz?’ diyorum, onlar de ‘evet’ diyor. ‘Böyle bire bir organizasyonumuz var, dahil görünmek lazım misiniz?’ diyorum. İstiyorlar. İsimlerini alıp liste haline getiriyoruz. Paye basamak çağırıyoruz.” dedi.

“Eğitim Bilimi hem kıytırık hem keyifli hem birlikte hareketli”

Ulusal Ju Jitsu Federasyonu Mümasil Defans Maharet Asamble görevlisi Yılmayan, kadınlara mümkün bire bir felaket çabucak kendilerini zahir koruyabileceklerini öğrettiklerini aktardı.

Kadınlara beceri ve taktikleri hem nazari hem de pratik kendisine anlattıklarını dile getiren Yılmayan şöyle devam etti:

“Eğitim Bilimi hem niteliksiz hem sevinçli hem da canlı. Vücudun bazen bölgelerini kullanarak rastgele ebat ve koşulda kendimizi ve sevdiklerimizi korumaya yönelik mutasavver dünyanın sunma ongun programları bunlar. Kadınlar bu eğitimle tanıştıklarında çokça daha mutlu oluyor ve henüz fazla katılım temin etmek istiyorlar. Kendilerini elbette savunabileceklerini öğreniyorlar. Bu bile onları çok bahtiyar ediyor.”

“Önceden kendimi koruyamıyordum”

Kursiyerlerden Şenay Uruçtekin, kendisini hem şiddete hem de kapkaça cebin koruyabilmek üzere defans eğitimine katıldığını söyledi.

Uruçtekin, “Ilkin şiddete maruz kaldım. Bu nedenle kursa katıldım. Ilkin kendimi koruyamıyordum, bu büyüklüğünde diri değildim. Amma şu zaman kendimi ve çocuklarımı koruyabilecek güçteyim. Eğitim haddinden fazla müfit geçti. Bu eğitim bilimi Diyarbakır’daki kadınlar için haddinden fazla ongun oldu.” ifadesini kullandı.

Nurgül Durmaz de kadınların damarlı durumlarla karşılaşma olasılığının efdal olduğunu, bu nedenle eğitim bilimi almaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Tüm kadınların kendilerini savunmayı öğrenmesi gerektiğini anlatan Durmaz, “Buraya gelmeden önceki kendimi savunmayı çokça bilmiyordum. Amma geldiğimde çokça görgüsüz tekniklerle çokça bayağı şekilde kendimi savunmayı öğrendim.” diye konuştu.



Share: