Denizdeki internet kabloları yer sarsıntısı sensörü cins

Bir Kraliyet Ulusal Hikmet Laboratuvarı (NPL) ve ortaklarının yürüttüğü araştırmada, selen insanlarının geliştirdiği maharet İngiltere ve Kanada arasındaki fiber optik kablolarda denendi.

Araştırmacılar bu tekniği, kalımlı sualtı hareket sensörlerinin çokça efdal giranbaha olması zımnında geliştirdiklerini, eskimemiş tıpkısı takım yerleştirmek hesabına mevcut kablolardan faydalanmanın haddinden fazla düşük saygınlık olduğunu açıkladı.

BBC’ye konuşan NPL’den Dr. Giuseppe Marra, “Acun yüzeyinin yüzdelik 70’i suyla kaplı olsa birlikte hep sismik istasyonlar karada. Akarsu altına temelli bire bir sensör konumlamak ise serencam evre el” dedi.

Okyanus ve deniz tabanlarında 430’dan aşkın fiber optik dalan olduğu ve bunların toplam uzunluğunun 1,3 milyon kilometreyi aştığı tutum ediliyor.

Science dergisinde yayınlanan araştırmada fen insanları, fiber gözlükçü kablolardan geçen ışığın ihtizaz, basınç değişimi ve ısı kadar faktörler nedeniyle çok bir iki değiş gösterebildiğini ve bunun da çılgın alıngan enstrümanlarla belirleme edilebileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları deneyleri amacıyla İngiltere’nin SouthPort ve Kanada’nın Halifax kentleri arasındaki 5 bin 860 kilometrelik ayrımsız kabloyu kullandı. Bu kablo süresince değişik noktalarda vadi düz ve sinyali güçlendirmeye hadim “tekrarlayıcı” denen cihazları birer lamise yerine kullanan araştırı ekibinden Dr. Mara “Bu tekniği deniz tabanındaki cümle kablolara uygularsak, bunları dahi ayrımsız detektör zincirine dönüştürebiliriz” dedi ve ekledi:

“Bunlarla depremleri, akıntıları ve elan fazlasını gözlemleyebiliriz. Sismik ağımızı karadan bahir tabanına genişletmek, dünyanın iç yapısı ve hayat dolu hareketlerini elan iyi anlamamızı sağlayacak.”

Araştırmacılar bu teknikle depremin merkezinin üstelik aynı karadaki sensörlerle yapıldığı gibi belirleme edilebileceğini açıkladı. Tekniğin bir diğer avantajı de bahir tabanlarındaki akıntıların küresel ısınmayla elbette değiştiğini görebilme imkanı sağlaması. Bahir tabanının ısısının elbette değiştiği da bu teknikle teorik kendisine izlenebilir. Ancak bu elan imtihan edilmedi. Araştırmaya NPL’in yanında uygulayım bilimi devi Google, Edinburgh Üniversitesi ve İtalya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü üstelik ulama verdi.

Bili insanları bahir altındaki volkanik patlamaların birlikte bu yöntemle belirleme edilebileceğini düşünüyor.

Türkiye, ülkelerin internet hızı sıralamasında 101. oldu

Microsoft, Internet Explorer’ın fişini çekiyor

İnternete gelecek remiks 2 ay ertelendi

 

Share: