Deniz suyunu anında içmece suyuna dönüştüren alet

Araştırmacılar ayrımsız düğmeye basıldığında bahir suyunu içme suyuna dönüştürebilen bire bir desalinasyon (tuzdan arındırma) cihazı icat etti.

Yıpranmamış teknoloji esasen, tuz moleküllerini, bakterileri ve virüsleri ortadan dercetmek için, suya hareketlilik veren bir teknikten faydalanıyor. Bu teknoloji piyasadaki desalinasyon ünitelerinin gerektirdiği rezerv filtrelere ve yüksek basınçlı pompalara ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

The Independent’ın haberine göre valiz kadar tıpkısı cihaza yerleştirilmiş uygulayım bilimi, 10 kilogramdan henüz hafif ve hareketli tarih paneliyle çalışıyor.

Cihazı geliştiren Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü (MIT) ekibine bakarak, bu ebat teknolojiyi ücra ve mahiyet itibarıyla pahal ölçüde merbut bölgelerde kullanıma makul kılıyor.

10 almanak yolculuğun sonucu

MITOS’dahi hayatiyet mühendisliği profesörü olan Jongyoon Han “Bu hasis de ekibimle benim 10 almanak yolculuğumuzun sonucu. Yıllarca tekil desalinasyon süreçlerinin arkasındaki hikmet konusunda çalıştık ancak bütün bu gelişmeleri ayrımsız kutuda toplamak, aynı dizge geliştirmek ve bunu okyanusta kullanmak benim için hasis manidar ve istiğna edici tıpkısı deneyimdi” dedi.

Desalinasyon ünitesinin ürettiği akarsu hem çözünmüş hem üstelik askıda artan imansız maddeleri gideren iki kademeli işlemi sebebiyle Dünya Afiyet Örgütü’nün kalite standartlarını aşıyor.

Maşa bilirkişi olmayanların kullanabilmesi amacıyla tasarlandı ve cihaza zevcelik fail ayrımsız akıllı telefon uygulamasıyla kablosuz yerine taharri edilebiliyor

Cihazın prototipi testlerden başarıyla geçerek saatte 0,3 litre doğrudan denizden fariğ içmece suyu üretti.

Araştırmadan bilim kadını Junghyo Yoon “Şu anda bu üretim oranını tasarruf etmek üzere araştırmamızı sürdürüyoruz. Bu kesinlikle cümbüş verici bire bir proje ve şimdiye kadar kaydettiğimiz ilerlemeden kurum duyuyorum fakat henüz yapılacak haddinden fazla aksiyon var” dedi.

Üretim oranını artırmanın birlikte, araştırmada vadi almayan başka bilgelik insanları dahi bulunan prototipin başka kısıtlamalarına ilgi çekti.

New York Üniversitesi Abu Dabi Su Araştırma Merkezi Direktörü Müderris Nidal Ayça, kurulumun fiyatlı malzemeler gerektirdiğini söyledi.

Ayça, “Düşük zikıymet malzemelere erbap analog sistemlerin kullanıldığını koymak ilginç olurdu” dedi.

Cihazın detaylarını anlatan “Portable seawater desalination system for generating drinkable water in remote locations” (Ücra Yerlerde İçme Suyu Fayrap Etmek için Hareketli Bahir Suyu Desalinasyon Sistemi) başlıklı makale Environmental Science and Technology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

İçme suyu barajlarında doluluk oranı yükseldi

 

Nadir görülen tıpkısı deniz canlısının 450 milyon yıllık fosili bulundu

 

Marmara Denizi’nde yeniden müsilaj tehlikesi

 

Share: