Çanakkale balı Avrupa yolcusu

Çanakkale balı Avrupa yolcusu

Ezine Besin İhtisas OSB’de kurulacak Arıcılık Entegre Tesisiyle, Çanakkale balı Avrupa’ya ihraç edilecek

Çanakkale balında amaç Avrupa

ÇANAKKALE – Çanakkale’da 800’den fazla nebat florası bulunan bölgede 70 şifalı endemik bitkinin 32’sinin yetiştiği Kazdağları’nda kaliteli misilsiz balların üretimi sağlanıyor. Çanakkale’de 650 müstahsil, 84 bin halis kovanı ile tahminî 1800 ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Çanakkale Münezzeh Yetiştiriciliği Birliği, Ezine Azık İhtisas Tevhit Sanayi Bölgesi’ne kurulacak olan Arıcılık Bütünleşmiş Tesisiyle Çanakkale balını Avrupa’ya ihraç etmeyi hedefliyor.

Çanakkale Öz Yetiştiriciliği Birliği 2003 yılında 50 kişiyle kuruldu. 2006 yılında bal istihsal tesisi kuruldu. 2007 yılında ise, Çanakkale’nin çiçek balı ‘Arıburnu’ markası adı altında satışa sunuldu. Bugün itibariyle Çanakkale’da 84 bin münezzeh kovanı, 650 günahsız üreticisiyle temas yıl kestirmece 1800 titrem bal üretimi gerçekleştiren Çanakkale Öz Yetiştiriciliği Birliği, Çanakkale balını Avrupa’ya ihraç ika üstüne cesim tıpkısı aşama attı. Çanakkale Katışıksız Yetiştiriciliği Birliği 32 bağlanak arasında ayrımsız geçmiş olma özelliğini taşıyan Arıcılık Bütünleşmiş Tesisini, Ezine Besin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne bina etmek amacıyla çalışmalara başladı. Ezine Azık İhtisas OSB’de, Çanakkale Salt Yetiştiriciliği Birliği aracılığıyla kurulacak olan Arıcılık Entegre Tesisi amacıyla yüzdelik 100 imarlı 3 bin metrekare kayran saha ayrıldı. Tesiste 15 can istihdam edilecek.

Çanakkale Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Cahit İleri, bağlanak eliyle kurulacak Arıcılık Bütünleşmiş Tesisiyle, Çanakkale balının Avrupa’ya açılacağını söyledi. Çanakkale’bile Arıcılar Birliği’nin 2003 yılında kurulduğunu ve 20 almanak benzeri geçmişleri olduğunu tamlayan Çanakkale Saf Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale’nin 20 yıldır arıcılık anlamında adım adım ilerlediğini tabir ederek, “Ilişki kendisine yapılan seçme projede bir üst kademeye çıkıyoruz. Şuanda tığ Çanakkale’deki halis ürünlerini henüz açık pazarlara ulaştırabilmenin yollarını bulmaya çalışıyoruz. Nedeniyle ilimizdeki Ezine Besin İhtisas OSB, özellikle gıdacıların toplandığı tıpkı Besin İhtisas Tevhit Sanayi Bölgesi olacak. Bizde bu emek içinde yerimizi alalım dedik. Iyi olsun ilgililer, yetkililer bizim talebimize müspet katkı verdiler. Yüzde 100 imarlı 3 bin metrekare arsayı aldık. Şuanda arsanın üzerinde başta bal, münezzeh sütü, propolis, polen bal mumu ve sair halis ürünlerinin işlenip, paketlendiği ve pazarlandığı benzeri pres adına hayata geçirmeye çalışıyoruz. Şuanda planlama çalışmalarımız var. İnşallah bunu bitirebilirsek, bölgemiz arıcısının bal ve değişik öz ürünleriyle ilgili pazarlama sorunu ortadan kalkacak. Bölgemizde zaten natürel ve kaliteli olan bu ürünü Türkiye pazarına hassaten Avrupa pazarına götürmeyi planlıyoruz” dedi.

Her ilde yegâne birlik olduğunu birlikte hatırlatan Birlik Başkanı Cahit İleri, “32 devam birliğin paketleme tesisi var. Ama Azık İhtisas Kombinasyon Endüstri Bölgesinde Entegre Tesisi yerine bizim birliğimiz bu alanda ayrımsız evvel olacak. Zımnında biz çok cepheli kazanmayı planlıyoruz. Bu tesiste asgari 15 kişiyi istihdam edeceğiz. 650 üreticimiz ürünlerini burada paketleyecek. Kapçık başı üretiminde Türkiye’de 2’nci sıradayız. Bu bizim için müjdeli tıpkı olgun. Çünkü Türkiye ortalaması 13 kilogram, acun ortalaması 21 kilogram. Biz 24.2 kilogramla dünya ortalamasının konusunda çıktığımızı gördük. Nedeniyle bu konuda adamakıllı ve kaliteli tıpkısı kitap ürettiğimizi şahsen rakamlarla şahit olduk. Tığ bu hedefte kalmayacağız. Birinci Sınıf mahsulat, tesisle taçlandırıp, balımızı henüz ferah noktalara götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Çanakkale’üstelik yıllara göre bal üretiminde tahavvül olsa dahi sayı farkı kısaca 1800 titrem civarında bal üretimi olduğunu de kaydeden İleri, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Bön Dağları alelhusus mitolojiden günümüze yöremizin çokça iyicene bire bir coğrafi alanı. Koyun Bakışlı Dağları alelhusus ayrımsız derinti hikayelerin ötesinde bitki florasıyla bilcümle herkesin dikkatini çeken tıpkısı alan. Hele Bönce Dağları tıpkısı çok endemik bitki türünün birlikte dirim şansı bulduğu düz. Ballarımızın birçoğunu da biz Hırt Dağları ve eteklerinden, yakınlarından topluyoruz. Çünkü nebat florası anlamında çeşit çok, ballı bitkiler çokça daha aşkın, inşallah bu balları özlük tesisimizde, zat markamızla piyasaya vermeye planlıyoruz.”

Share: