Boccede erek Türkiye’yi şef ülkelerden biri haline bildirmek

Uluslararası Bocce Konfederasyonu Başkanı Mutlu Türkmen, Türkiye’yi boccede reis ülkelerden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

AA Spor Sohbetleri’ne mihman olan Mutlu Türkmen, boccenin metanetli haddinden fazla ülkede yığın sporu evet da aktivitesi olduğuna dikkati çekerek, “Boccenin iki yüzü var. Benzeri yüzü, yarışma disiplini kendisine içerisinde çokça farklı oyunların bulunduğu çağcıl ayrımsız spor disiplini, gayrı yüzü birlikte antik çağlardan günümüze kadar dünyanın seçkin bölgelerinde değişik şekillerde farklı materyallerle farklı zeminlerde oynanan bir anadan görme baziçe.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı Türkmen, federasyon kendisine alelhusus okulları hedef alanı belirlediklerini ve boccenin 2013 yılından sonradan ekol sporları branşları arasına alındığını dile getirerek, “Bocce, geçen sezon ekol branşlarında sunma çok katılımın olduğu 6’ncı sıradaki kol. 35 binin üstünde öğrencimiz etkin yarışıyor. Bu, oynayanlar değil. Oynayanlar, kesin biraz 100 bin var. 81 ilde okullarda bocce faaliyeti yapılıyor.” diyerek konuştu.

Huzurevlerinde 2016 yılından bu yana özel geliştirilen formatta bocce oynandığını vurgulayan Türkmen, şöyle devam etti:

“180 huzurevinde bocce sahası, zemini var. Huzurevlerinin öz içlerinden seçtikleri takımlar, lehçe liglere katılıyor. Bitişik illerde yarışıyorlar, zaman sonunda birlikte Antalya’da, Muğla’de final müsabakası organize ediliyor. Ocak ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu uygulamadan çokça memnun.”

“Boccenin Türkiye’deki gelişimi haddinden fazla hızlı”

Türkmen, hem kitlesel ayrımsız fiziksel aktivite hem birlikte gündeş tıpkı spor disiplini olarak boccenin Türkiye’üstelik gelişiminin çok aceleci bitmeme ettiğini belirtti.

Okul sporlarında düzlük almasının bocce branşının enfrastrüktür kaynağını çok genişlettiğini anlatım eden Türkmen, “Sporcu latif havuzumuz emniyetsiz genişledi.” dedi.

Boccenin gelişimi sonrasında Türkiye’nin bu alanda tarihinde bir nice evvel yaşadığını anlatan Türkmen, şunları kaydetti:

“Dünya çapında sporcularımız var. Avrupa’dan aktarma teklifleri alıyorlar. Yurt dışında sporculuk yapan arkadaşlarımız var. Türkiye sporcularımıza sıkı geliyor ve İtalya, Fransa, Hırvatistan’daki liglerde oynuyorlar. Bu da boccede geldiğimiz noktayı gösteriyor. Çok koskocaman başarılar yakaladık. Yekpare disiplinlerde dünyada önceki 8’deyiz. Başarıyı ulaşılmış meram kendisine buluşma etmiyoruz daha ileriye kuşkusuz giderizin çalışmasını yapıyoruz. Genellik ve başarı anlamında hedefimiz bocceyi, İtalya, Fransa’üstelik hangi seviyedeyse o düzeye tebliğ etmek. Türkiye’yi boccede önder ülkelerden biri haline beyan etmek üzere düzenlenen çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“Tarihi referanslarında Küçük Asya var”

Türkmen, boccenin Türklerin ünsiyet kurabileceği ve kudretli olabileceği branşların başında geldiğini tabir etti.

Boccenin tarihi referanslarında Rum’nun saha aldığını nâkil Türkmen, “Bocce, antik çağların sporu, tarihi çarkıt Akdarı, eski Anadolu’ya dayanıyor. Ana Kara Avrupası ve sömürgecilikle dünyaya yayılması esasen çıktı Rum’dan Palikarya ve Roma tarafından mümkün reşit.” bilgilerini verdi.

Boccenin Orta Asya’üstelik oynanan “aşırma” oyununa benzediğini dile getiren Bahtiyar Türkmen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Müzelerde bocce ile ilişik materyaller var, in duvarlarında çizimler var. Ata sporumuz diye niteleyerek sahiplenmesek bile boccenin Küçük Asya’evet ait bir sıkı olduğunu söyleyebiliriz. Modern bire bir disiplin kendisine boccenin Türkiye’ye gelişi geç oldu. 1990’ların başından itibaren yapılmaya başlandı, 2005 yılında da federasyon kuruldu. Türkiye’üstelik seçkin geçen aktarılma elan de gelişiyor. Bizim üzere zer elma, yaz olimpiyat oyunlarında düz alabilmek, genişlik şişman arzumuz bu. 2024 Paris ve 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda bocce kaçınan. 2032 yılındaki olimpiyatlarda vadi alır mı bunu kararlamak mümkün değil.”

Share: