BioNTech: Covid aşısı teknolojisi kansere bile umar benzer mi?

Fergus Walsh | BBC Sağlık Editörü

BioNTech’i 2008’üstelik kuran ve Covid-19 aşılarından birini üreten profesörler Tutku Türeci ve Misyon Delicesine, şimdi kanser tedavisi için -aynı Covid-19 aşısında olduğu üzere- mRNA’yı içeren kullanılmamış bire bir uygulayım bilimi üzerinde çalışıyor.

Doktorlar, bu teknolojinin melanom, çöz kanseri ve farklı çeşit tümörler üstünde aktif olabileceği üzerine umutlu.

Şu zaman deneyim aşamasında olan birçok çalışmadan birinde hastalara muafiyet sistemlerinin hastalıklara saldırması üzere “kişiselleştirilmiş” aşılama veriliyor.

mRNA teknolojisi, hücrelere tıpkı eskiz gönderilerek antijen veya protein üretmesi sağlanıyor. Covid vakalarında bu antijen, virüsün spike proteininin ayrımsız parçasıydı. Amansız Hastalık vakalarında tümörlü hücrelerin yüzeyindeki tıpkısı parça olması tasarlanıyor.

Bu bile muafiyet sistemine zarar görmüş hücreleri tayin edip ahzetmek amacıyla saldırıya geçmeyi öğretiyor.

BBC Sunda programına mütekellim Profesör Türeci, “mRNA bire bir taslak yerine harekete geçiyor vücudunuza aşıyı ya de ilacı kendi kendine üretmesi emrini veriyor. mRNA’yı aşılama olarak kullandığınızda, düşmanın ‘aranıyor’ ilanının tıpkısı taslağı adına görev yapıyor. Bu durumda birlikte bu kanserli hücreleri dimdik hücrelerden ayıran kanser antijenleri olacak.” diye eskimemiş teknolojiyi açıkladı.

mRNA’nın gücünün aşılama üretiminde kullanılabileceği Covid pandemisine kadar kanıtlanmamıştı. mRNA aşılarının pandemi dönemindeki başarısı, fen insanlarını kanser üzere birlikte bu teknolojiyi geliştirme üstüne cesaretlendirdi.

BioNTech’in mRNA kanser çalışmaları Covid’den çok geçmiş başlamış ve bazen imge donör sonuçlar alınmıştı.

BioNTech’mağara mir tıbbi yetkilisi olan Türeci, “Beher adımda, beherglas hastada neyle yüz yüze olduğumuzu görüyor ve bunu lacerem çözeceğimiz konusunda daha kesin çalışıyoruz.” dedi:

“Vukuf insanları yerine bir kansere çıkar yol bulduk demekten değme ant çekiniyoruz. Bir Nice dönüm noktası oldu ve üstünde çalışmaya devam ediyoruz.”

Bir Nice umut vaat fail kanser çalışması başarısızlıkla sonuçlandığı amacıyla dikkatlı yaklaşmakta fayda var. BioNTech’in çalışmalarının kanser ve tümörlerde işe yarayıp yaramadığını eksiltmek üzere belki da yıllar geçmesi gerekiyor.

Yasal uğraş

Covid mRNA aşılarının efdal oranda başarılı olduğuna ve BioNTech, Pfizer ve Moderna’ya milyarlarca dolar kazandırdığına tereddüt namevcut.

Ancak mRNA aşılarının bulunmasının arkasında yatan sebeplerle ilgili büük ayrımsız yasal savaşım var.

ABD’li Moderna firması, Pfizer ve BioNTech’e alın “patent ihlali” davası açtı. Moderna, zat geliştirdikleri mRNA teknolojisinin anne unsurlarının bu iki firma tarafından kopyalandığını argüman ediyor.

Prof. Delimsirek ise bu iddialara karşı mahkemede yılmadan savunma yapacaklarını söylüyor:

“Bizim buluşlarımız orijinal. Bu tedavi yöntemini yetiştirmek için 20 yıldır çalışıyoruz. Tabiatıyla kim münevver varlığımız üzere savaşım edeceğiz.”

Bu nişancı sorunu Covid aşılarının dağıtılmasını; sağlamlaştırma aşıların devamını etkilemeyecek.

Ana istifham, amansız hastalık tedavisi geliştirme aşamasında ters etkisi olacak mı? Bunu mahkeme süreci gösterecek ancak bu aşamada hiç kimesne çalışmalarına aleniyet vermiyor.

Share: