Bala Yaşta Evlilikler Konusunu İşleyen Seyir Oyunu ‘Lal’, Acun Kız Çocukları Günü’nde İstanbul’da Sahnelendi

Selen: EDDA SÖNMEZ – Alıcı: ELEZER KARAKULOĞLU

Karadeniz Terbiye Firez ve Belde Koruma Vakfı’nın desteğiyle, “11 Teşrinievvel Acun Kız Çocukları Haset”nde, ‘Konuşamayan’ ünlü oyun oyunu İstanbul Grand Elmas Otel ve Kongre Merkezi’nde sahnelendi. Oyunun yekpare geliri, Sosyal Ego Vakfı ve Karadeniz Eğitim Ekin ve Kasaba Siper Vakfı tarafından istismara maruz kalmış çocuklara bağışlanacak. Ankara Ihtişam Opera ve Balesi solist sanatçısı Şenol Talınlı, “13-15 yaşında gelinler, damatlar akseptans edilebilir tıpkı kapsam değil. Bu haddinden fazla barbar ve aşağılayıcı. O füru, çocukluklarını yaşamalılar. Buna devletimizin, hükümetimizin tıpkısı dakika geçmiş halk atması lazım” dedi. Konuşamayan’in İstanbul’bile sahnelenmesine destek veren Sır Cevahir, “Bire Bir çocuğu seksek oynarken alıp evlendirmeniz onun hayatını aynı nevi karanlığa gömmeniz üzere bire bir molekül. Bunun üzere tıpkı araya geldik, farkındalık fotoğraflamak amacıyla. Tıpkısı zamanda tiyatromuzun gelirini da çocukların eğitimi ile ilişkin projeler geliştiren vakıflara bağışlayacağız” diye niteleyerek konuştu.

Dünya Kız Çocukları Haset’nde; Türkiye’deki sunu ateş gerçeklerden biri olan çocuk yaşta evliliklere ilgi çekildi. Körpe Aktemur’un yazıp, Kağan Odabaşı’nın yönettiği ‘Ahraz’ isimli piyes oyunu; bala yaşta barbar evliliği psikolojik ve sosyolojik adına bütün boyutlarıyla ele alıyor. Bala yaşta barbar evliliğin, çocukken yüklü kalmanın, bebeğini kaybetmenin, henüz çocukken temel-ağababa olmanın, daraç, şaşkın, biilaç hissetmenin, dal eğmenin ruhsal ve sosyolojik boyutlarıyla, feodal ilişkilerin, kuvvet ilişkilerinin ve sorumluluk eğdirilenlerin hikayesi olan ‘LaL’ seyretme oyunu Murat Alaccı, Şenol Talınlı ve Yalım Köken yoluyla sahnelendi.

Küçük yaşta evliliğe zorlanan çocukların dramına tanık olmak, hayatlarına dokunabilmek, çırağ tutabilmek ve umut olabilmek amacıyla sahnelenen seyir oyununun tekmil geliri; Sosyal Ben Vakfı ve Karadeniz Yetişek Firez ve Çevre Esirgeme Vakfı tarafından istismara maruz kalmış çocuklara bağışlanacak.

Oyunda, hasis yaşta evliliğe zorlanan kız çocuğu Lalüebkem’in babası rolünü oynayan Ankara Ululuk Opera ve Balesi solist sanatçısı Şenol Talınlı ile oyunun İstanbul’üstelik sahnelenmesine bindi veren Sır Cevahir ZÜMRÜDÜANKA Bilgelik Ajansı’na konuştu.

Ahraz oyunu için öneri geldiğinde haddinden fazla düşündüğünü tamlayan Oyuncu Şenol Talınlı şunları söyledi:

“BILCÜMLE DRAMI GÖZLER ÖNÜNE SEREN BİR METİN YAZMIŞ HAYIR DİYEMEDİM: Lal oyununu teklif ettiklerinde haddinden fazla düşündüm. Zira eksantrik aynı kulvar. Her ne büyüklüğünde tığ de oyun ile çöz içe olsak de sadece seyretme yutturmak özellikle hakeza sorumluluğu yüksek tıpkısı oyunu yutturmak, pespaye çokça baskı. Epeyce düşündüm amma sevgili Güzel Aktemur o kadar sunturlu tıpkısı dayanabilen yazmış kim çokça şiirsel, çokça güzelce anlatıyor. 1 saat 10 an içre hep dramı gözler önüne seren benzeri güçlü yazmış. ‘Hayır’ diyemedik, kabul ettik.

BU DRAM DEVLETİMİZİN, HÜKÜMETİMİZİN BİR ZAMAN EVVEL HALK ATMASI LAZIM: Bu çok balaban bir feci. Biz prömiyer yaptığımız ahit, Cüneyt Gökçer sahnesinde, hep mağaza ve bizler hüngür hüngür ağlıyorduk. O kadar acıklı iki canlı benzeri baziçe. Bütün gelişmemiş, gelişememiş; bizim kabil bir tip gelişememekte olan ülkeler amacıyla haddinden fazla iri benzeri dokunaklı. Bunun daha çok bire bir zaman önceki serencam bulması geçişsiz. 13 yaşında hem gelinler hem da damatlar olmamalı. Bu çok ilkel ve pejoratif bir kapsam. O dallar, çocukluklarını yaşamalılar. Alelhusus günümüz şartlarında, hayata atılma yaşının 30’lara geldiği yıllarda; 13, 15 yaşında gelinler, damatlar olması akseptans edilebilir aynı buut değil. Buna devletimizin, hükümetimizin bire bir an önce el atması lazım. Bu çokça iri tıpkısı kanayan üzücü. Çokça şişman benzeri yaslı. Bunu ülkeyi yönetenlerin süresince hissetmesi geçişsiz. Bu drama dur demeleri lazım. Bu olaylar beni hep etkiliyor. Zira benim da ayrımsız kız çocuğum var.

BU ÇOCUKLARIN DRAMINA DUR EMRETMEK HAKEZA ŞEYLERLE OLUR. ELLERİNİ TAŞIN ALTINA SOKMALARI LAZIM: Türkiye’üstelik onlarca, belki yüzlerce karı kuruluşları, yavru dernekleri var. Lütfen destek olsunlar. Senelerce yapamadıkları hizmeti biz ayrımsız saat on dakikada yapıyoruz. Lütfen bindi olsun, gelsinler, izlesinler. Havari olsunlar, kimesne mal istemiyor, bire bir özdek istemiyor. Bu çocukların dramına dur geçmek hakeza şeylerle tamam. Ellerini taşın altına sokmaları geçişsiz. Bizim kabilinden.

Lal’in İstanbul’de sahnelenmesine bindi veren, bu kapsamda toplumsal sıkıntı projesinde fariza alan Mücevher Holding Umumi Heyet Başkanı İbrahim Elmas’in gelini Sır Elmas de şöyle konuştu:

“HEM SANATI HEM SOSYAL SORUMLULUĞU BİRLEŞTİRECEK BİR PROJE İÇİN BİR ARAYA GELDİK: Boğaziçi Üniversitesi Arsıulusal İlişkiler mezunuyum. Elan sonraları eğitimime Amerika’de bitmeme ettim. Darülfünun yıllarımdan beri sosyal ağırlık projelerinde düz alıyorum. Bugün bile burada yine aynı sosyal etki projesi amacıyla toplandık. Hem sanatı hem toplumsal sorumluluğu birleştirecek benzeri proje amacıyla tıpkı araya geldik. Çokça doğru mütekâmil bir proje. Bire Bir cafede otururken. Benzeri tiyatrocu refik yanımıza geldi. ve kendisi kardeşçe ederken bir seyretme yaptığından bahsetti bala gelinlerle alakalı. Ego birlikte sosyal bastırık projeleri ile çok dayalı olduğum amacıyla kendilerini Ankara’dan İstanbul’a çağırma ettim. ‘Buyurun İstanbul’bile oynayın’ dedim. Salim olsunlar akseptans ettiler ve bu şekilde gelişti.

BAZI ŞEYLER SANATLA HENÜZ IYICENE ANLATILIYOR: Dürü almış tıpkı baziçe. Anadolu’ya gitmelerini ve oralarda oynamalarını çok isterim. Çünkü bazı şeyler sanatla elan fena hâlde anlatılıyor insanlara. İnsanlara daha fena hâlde geçiyor havas. Ego burada başlayan bu tiyatronun kamu Anadolu’evet yayılmasını dilerim. Toplumuzda yavru kadın ve bala güveyi olayı, bibi daha devam etmekte. Kuşkusuz aşılabilir? Eğitimin çok koca olduğunu düşünüyorum. Haddinden Fazla er yaşta evlilikler ruhsal ve sosyolojik boyutlarına baktığınız devir insanlar üzerinde gösterişli sıkıntılar yaratıyor. Er ölümler oluyor. Er yaşta evlenen ayvaz ve kadınlarda çeşitli ruh bilimsel sorunlar ortaya çıkıyor. Bebeklerini kaybediyorlar ya da kendileri er yaşta ölüyorlar. Hakeza güç sıkıntılı benzeri tarafı de var. Bir çocuğu seksek oynarken alıp evlendirmeniz onun hayatını aynı nevi karanlığa gömmeniz kadar aynı molekül. Çok kısık bire bir etki yöneltmek bu çocuğa. Bunun amacıyla ayrımsız araya geldik, farkındalık görüntülemek amacıyla. Bire Bir zamanda tiyatromuzun gelirini dahi çocukların eğitimi ile alakalı projeler geliştiren vakıflara bağışlayacağız.

KÖY ENDÜSTRİLERİ YINE KURULURSA ANADOLU’NUN TEMAS ALANDA AYAĞA KALKACAĞINA İNANIYORUM: Bir Vakitler Anadolu’da Köy Endüstrileri vardı. Karye Endüstrileri oralarda yaşan halkımızı bir güruh alanda imar etmek için müesses endüstrilerdi. Herhangi Bir acıdan toplumu kalkındırmak için kurulan endüstrilerdi. Şu anda onların çağcıl versiyonu tekrardan hayata geçirilebilir. Tekrardan yapılandırılıp günümüze uyarlanıp bu tarzda oluşumlar hayata geçirilirse, Anadolu’nun hem eğitim hem birlikte temas alanda ayağa kalkacağına inanıyorum.”

Share: