Bağımsız Kontrolcü Tatlı’dan ‘enflasyon’ ve ‘faiz’ değerlendirmesi

Mutlak Denetçi Mehmet Tehlikesiz Şekerli, sonuç zamanlarda tartışılan “Repo mi enflasyonu doğurur, yoksa şişkinlik mu faizi doğurur’ sorusunu cevaplayarak, para şişkinliği ve repo sarmalının fiyatları artırdığını belirtti.

İndex Tutum Özgür Denetim KAZANÇ Kurucusu ve Başıboş Muhasebeci Finansal Müşavir (SMMM) Özgür Kontrolör Mehmet Güvenli Tatlı, sonuç zamanlarda konuşulan “Faiz mi enflasyonu doğurur, yoksa pahalılık mu faizi doğurur?” sorusunu cevapladı. Şekerli, nema ile enflasyonun birbirine haddinden fazla mail 2 deyim olduğunu belirterek, “Ödünç verilen paradan, kullanıma bedel adına alınan farka repo denmektedir. Özetle iktisat biliminde paranın icar bedeli namına dahi tanımlanabilir. Şişkinlik ise dolanımda bulunan mal miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi zımnında ortaya sâdır ve fiyatların toptan yükselişi, mülk değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren konuşu ve akçasal süreç yerine tanımlanabilir. Fransızca şişkinlik ‘inflation’, ‘şişme’, ‘şişirme’ ve ‘piyasadaki servet arzının şişirilmesi’ anlamındadır. Arapça repo ise ‘artık’, ‘artan’, ‘taşıp dökülen’, ‘fazla’ anlamındadır. Görüldüğü gibi kelimeler değişik olsa bile kavramlar yekdiğeri ile neredeyse tıpa tıp aynıdır” diyerek konuştu.

“Getiri ile şişkinlik tıpkısı kavramları anlatım etmektedir”

Akıbet zamanlardaki ‘Nema mi enflasyonu doğurur, yoksa şişkinlik mu faizi doğurur?’ sorusunun kırıcı bir fehva karmaşası belirttiğini ifade eden Şekerli, “Çünkü ikisi bile aynıdır. Kavramlar bire bir şeyi anlatım ederken sebep kelimelere takılıyoruz? Faizle paranın değerini şişiren dizge, pahalılık ile parayla mübadele olan malın değerini şişirmektedir. Üstüne tıpkı bile paranın aynı nev para olduğunu belirten teoriyi de düşünürsek hangi gitmek istediğim daha açık ortaya çıkacaktır. Repo formülü, nema=anapara x ahit x getiri oranı/ 100. Para Şişkinliği formülü, şişkinlik = malın aktüel değeri – malın geçmişteki değeri/ malın geçmişteki değeri x 100. Benzeri üstelik her malın fiyatını tayin fail formülü yazalım. Vahit fiyat = malın maliyeti x kar oranı. Faizde birlikte olsa enflasyonda de olsa para veya malın zamansal değerini ölçen tıpkısı matematik kortej konusudur. Ayrıca birim karşılık hesaplarken de benzeri formülü kullanırsınız. Siz ister parayı iare alın, isterseniz malı eğreti cebin gelecekte iade ettiğiniz veya karşılığını verdiğiniz sürece fark ortaya çıkacaktır. Bu nedenle getiri, para şişkinliği ile ortaya sokak. Pahalılık de faizden ekolojik ortam ortaya sokak. Peki hangi olur? Getiri ile para şişkinliği bire bir kavramları ifade etmektedir. Bambaşka bir deyişle faiz eşittir pahalılık evet de pahalılık fiyat faizdir” şeklinde konuştu. – GAZİANTEP

Share: