Avrupa Alevi Akıl Derneği yöneticisinden “Cemevi Başkanlığı” değerlendirmesi

Avrupa Alevi Düşünce Derneği Umumi Başbuğ Yardımcısı Nergiz Bolat, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Ekin ve Cemevi Başkanlığı kurulacağı açıklamasını müspet bulduklarını söyledi.

Nergiz Bolat, AA muhabirine, 2016’üstelik kurulan İstanbul merkezli derneklerinin Türkiye’bile 5 şubesi, ancak dışında üstelik 4 temsilciliği bulunduğunu belirtti.

Alevilerin ülkenin ana taşlarından biri olduğunu vurgulayan Bolat, Alevilerin haklarının mufassal yıllar bulunmayan sayıldığını savundu.

Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Cemevlerinin Ekin ve Turizm Bakanlığına bağlanmasından yanayız. Sunma azından bizim üstelik haklarımız evet. Devlet vasıtasıyla yapılması, karşılanması müstelzim şeylerimiz tamam. Bunu başka siyasal partilerin bile onaylaması, desteklemesi lazım. Geçmişe baktığımız devir bugüne kadar Alevilere bu kadar imkan tanınmadı, verilmedi. Bunları kıymetlendirmek lazım ve icraatı soldurmak geçişsiz. Siyasal aynı madde yerine kullanılmak, ötelenmek istemiyoruz.”

Cemevlerinin Aleviler için önemine değinen Bolat, “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına katılıyoruz, olumludur. Olumlu düşünüyoruz ve pir şeyler olacağına üstelik inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Verilen sözlerin yerine getirilmesini isteriz”

Bolat, “Hamle atıldığı için mutluyuz. Atılması gerekiyordu, geç kalınmış benzeri adımdı. Bunu politik partilerin da desteklemesi geçişsiz. Hiçbir devir da siyasal garaz kendisine Alevilik kullanılmamalı. Buna asla cevaz etmeyiz. Size söylenen sözlerin, verilen sözlerin da yerine getirilmesini isteriz. Neymiş değil, özde yolmak, icraatta girmek isteriz biz bunları.” dedi.

Cemevlerinde tapınma yapıldığını vurgulayan Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

“İbadetimizi yaparız, namazımızı kılarız, dualarımızı okuruz. Bağlama eşliğinde deyişlerimiz okunur. Herkes gibi biz birlikte ilk ‘Allah’ deriz. Bizim inancımız de budur. Bizim aynı ayrı inancımız, ayrı düşüncemiz yok. Yemeden Içmeden elan sanatsal, elan özgürce, henüz felsefi yerine görüşlerimiz, düşüncelerimiz olur. Yani tığ ayrışmadan yana değiliz.”

Share: