İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Ruch, Trabzon TSO’yu ülfet etti

İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch, İsviçreli firmaların Türkiye’deki yabancı yatırımlarda 8’inci sırada bulunduğunu belirtti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Ruch, TTSO’yu ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ve üyeleriyle görüştü.

Ruch, iki talih beyninde ticaret olanaklarını bakmak için değişik bölgelere geziler düzenlediklerini, bu kapsamda Trabzon’a geldiklerini kaydederek, “İsviçreli firmalar Türkiye’deki ecnebi yatırımlarda 8’inci sırada bulunuyor. 2022 yılının önce 9 mahiye süresinde 620 milyon doları aşan yatırımla Türkiye’ye sunma fazla yatırım özne mutluluk olduk.” ifadelerini kullandı.

İsviçreli şirketlerin Türkiye’üstelik balaban gizil gördüklerine işaret fail Ruch, şunları kaydetti:

“Trabzon’birlikte şu anda hakeza tıpkısı ortaklık yahut yatırım bulunmayan ama değme tip aksiyon birliğine açığız. İsviçre çikolata üretimiyle tanınıyor amma sunu balaban ihracat kalemimiz çikolata değil. İsviçreli şirketler Türkiye’birlikte artık umar ve kimya sanayinde envestisman yapıyorlar. Ayrıca yapım sektörü amacıyla kimyasal ağırlıklı mahsulat üreten şirketlerimiz var. İnşaat şirketleriyle kuma projeler akçalanmış ediliyor. Ankara- Niğde otoyolu ve Ankara- Konya raylı dizge inşaatını bunlar beyninde sayabiliriz.”

Ruch, Türkiye’de envestisman tahsis etmek isteyen İsviçreli şirketlere hissedar ve yetiştirici seçmek için çalışmalar yaptıklarını, İsviçre’ye açılmak isteyen Türk şirketlerine kere gösterdiklerini de rapor etti.

TTSO Başkanı Çelebi ise büyükelçilik heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti aktararak, şöyle bitmeme etti:

“Bakir tıpkı ekibiz ve önceliğimiz kentimizin uluslararası ticaretini bırakmak, iş dünyasının düğme algı elde etmesini sağlamaktır. İsviçre, çikolatası ile ünlü ve çikolatanın yeryüzü şanlı hammaddelerinden biri olan fındık bile bölgemizden dünyaya gönderiliyor. Kentimizdeki inşaat firmaları arsıulusal tecrübeye topluluk ve bu konuda İsviçre’üstelik ortaklıklar yapılabilir. Maden endüstrisinde bakır işleyerek uran ürünlerine dönüştüren tesislerimiz var. Döküm sanayinde araba sakıntı parçası üretiliyor. Silah üretimimizin yüzde 99’u ihraç ediliyor.”

Somon üretiminin Trabzon’un ve bölgenin yükselen değeri olduğuna dikkati çekici Çelebi, ” Karadeniz’birlikte üretilen somon İsviçre’nin damak tadına makul. Norveç somonundan daha birinci sınıf ürünümüz olduğuna inanıyoruz. Hele Uzakdoğu ve Rusya’dan mevrut talepler de bunu bize doğruluyor. Neredeyse bütün üretimi alıyorlar. İsviçre’nin üstelik bu konuda elini çabuk tutması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çelebi, Trabzon ve Şark Karadeniz’deki endemik bitkiler, besin ve tarım konularında bile eş girişime hazır olduklarını vurguladı.

Sefirikebir Ruch, Ekin ve Turizm Bakanlığı TTSO Özel İpekyolu Müzesini gezerek, müze defterini imzaladı.

Ziyarette, İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Julien Thöni, İsviçre İş Geliştirme sorumluları Yasemin Öztürk ve Timur Makzume ile Trabzon Liman İşletmeciliği SAVUŞMAK Umumi Müdürü Muzaffer Ermiş da meydan aldı.

Share: