Tapduk Emre Türbesi’nin Bilecik’te olduğu iddiası

– Tapduk Emre Türbesi’nin Bilecik’te olduğu iddiası

İnhisar Belediye Reisi Mehmet Nişan;

“İnkara mevkiinde Tapduk Emre mezarı olduğunu biliyoruz”

“Defineciler burayı fesih etmiş, sahip çıkmamız gerekiyor”

BİLECİK – İnhisar Şehremini Mehmet Nişan, Türkiye’nin 6 ilinde olduğu kanıt edilen Tapduk Emre Türbesi’nin anne ilçelerinde olduğunu söyleyerek, “İnkaya mevkiindeki toprak Tapduk Emre Türbesi diye geçiyor. Resmi bire bir belge var mı, namevcut, amma faal bir hars var” dedi.

Tapduk Emre’nin mezarının yeri kesme namına belirlenememiş olmakla alay malay Eskişehir, Nevşehir, Manisa, Aksaray ve Afyonkarahisar’da Tapduk Emre’ye ilişkin olduğu argüman edilen mezarlar bulunur. Bu iddiaların yenisini Bilecik’in İnhisar İlçe Belediye Başkanı Mehmet Nişan ortaya attı. Kepez, Tapduk Emre’nin mezarının ilçelerindeki İnkaya mevkiinde olduğunu sav ederek, “Burası aslında Tapduk Emre Türbesi diye geçiyor. Elhak duvarlarından da belli bu oyuntu tam arasında kalıyordu. Temas tarafta gördüğünüz kabilinden zar katıntısı bibi duruyor ve o duvarın parçalanmamış ortasında üstelik mihrap var. Vatandaşımız burayı ziyaretgah olarak kullanmış zamanında, amma gittikçe yıkılmış, süzgün, sahip çıkılmayınca kalıntı haine mevrut. Tapduk Emre mezarı diye niteleyerek geçiyor, amma resmi ayrımsız vesika var mı, yok, canlı benzeri kültür var. Yıllardan beri, bizim çocukluğumuzdan beri, ilkokuldayken da buranın el arasında musahabe edildiği ve Tapduk Emre Türbesi kendisine bilindiğini biliyoruz” dedi.

“Defineciler burayı talan etmiş”

Dağ açıklamasının devamında kendisinin çocukluk yıllarında türbenin duvarların olduğu söyleyerek, “Henüz sonra bakımsızlıktan topluluk çıkmayınca yıkılmış, beraber de defineciler gördüğünüz kabilinden seçkin tarafı kazıyorlar. Bilmiyorlar kim Mutekit mezarlığında gömü olanaksız, Müslümanlar mezara gömülürken kefenden eksantrik hiçbir madde koymazlar ama ulus geliyor kazıyorlar yıkıyorlar. Tarihi arşivlere girdiğimizde hakeza tıpkısı madde görmüyoruz fakat el beyninde hayat dolu tıpkısı söylence yerine anlatılır. Yunus Emre’nin şiirlerinden de hareketle burada öz var, şiirlerini dereye attığı; Molla Kasım’ın gelip adisyon sorduğu, böyle hikayemsi anlatımlar var. Öyle veya hakeza buraya cemaat çıkmamız gerekiyor. Bura içre tıpkısı proje yaptırmayı düşünüyorum. İnsanlarımız gelip konuşma etsinler yahut yakarış etsinler. Tarihimize, geçmişimize topluluk çıkalım diyerek uğraşıyoruz fakat uray olarak gücümüz yetmiyor. Ben bunun projelerini hazırlayıp, vali makamına, hars makamına götürüyorum. İnşallah oralardan mahiyet bulursak sunturlu tıpkı şekilde yenileme ve kasaba bakımını yapmış olacağız” dedi.

Tapduk Emre kimdir?

Tapduk Emre, değişmez olmamakla beraber 1200 ile 1300’lü yıllar ortada günümüzde Aksaray yerine adlandırılan İç Küçük Asya bölgesinde yaşamıştır. Tapduk Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ile aynı çağda yaşamıştır. Tapduk Emre ile ait bilgiler az çok azdır. Halbuki Tapduk Emre, Yunus Emre’nin hocasıdır. Yunus Emre kabil benzeri ulu şahsiyeti yetiştirmiştir. Bu manada o, dergah sahibi tıpkı pir, kanıt ve mürşittir. Nazik ihtimalle Yunus Emre kadar gelişen olmasa üstelik, o başka aydınlatıcılar, istem erenleri yetiştirmiştir. Tapduk Emre, Hacı Bektaş Ege ile tıpkı çağda yaşamış ve o ‘Ulu Hünkar’ ile ilgiler geliştirmiştir.

Share: