9 asırlık tarihi Celil Camii adeta depreme yer okuyor

9 asırlık tarihi Celil Camii adeta depreme vadi okuyor

SİİRT – Türkiye’nin sunma çarkıt camilerinden biri olan Siirt’teki 894 yıllık tarihi Ulu Camii, Kahramanmaraş merkezli depremlere karşı adeta düz okuyor.

Selçuklu hükümdarlarından Muguziddin Mahmud emriyle 1129 yılında camide meftun kâin Şeyh İshak Hazretleri adına yaptırılan 9 asırlık cami, Kahramanmaraş merkezli depremlere karşın önceki dönüş kim kabil vatandaşları ağırlamaya devam ediyor.

Tarihi Ulu Caminin dayanaklılığıyla ve içerisindeki ahcar sebebiyle edebiyat serin, kışın yunak markajcı mimarisinin genişlik adamakıllı örneklerinden birini oluşturduğunu tamlayan Cahit Aldanmaz adlı yurttaş, herkesin Siirt’e gelerek tarihi Ulu Caminin içindeki manevi atmosferi görmesini istediğini belirtti. Aldanmaz, “Ben bu caminin cemaatlerinden biriyim. Bu caminin ayrımsız özelliği de gökçe yazın serin olması kışın hamam olmasıdır. Ehil yoluyla yeğleme ediliyor. Bu caminin geçmişi Selçuklulara dayanıyor. Selçuklular bir zamanlar ecdatlarımızın emeğiyle yapılan bire bir camidir. Genellikle gezici kesimi bu camiyi çokça musahabe ediyor. Siirt’e mevcut bu caminin cemaati bile çokça kalabalıktır. Cemaat bu camide salat kılmayı çok seviyor. Ego restore bir zamanlar buradaydım tanık oldum. Caminin tıpkısı özelliği dahi altında 4 koldan akarsu birleşiyor. Yıllara saha okuyan ayrımsız camidir. Şu anda birlikte halen sapasağlam ve üstelik benzeri camidir” dedi.

Cami temizliğinden sorumlu Selman Kayaç, Tarihi Ulu Caminin yıllara yer okuduğunu ve geçmiş zaman kim üzere ayakta durduğunu dile getirdi. Kaya, “2 senedir tarihi Siirt Celil Cami’üstelik temizlikçi yerine çalışıyorum. Tarihi Siirt Celil Cami Selçuklu Hükümdarlarına ilgilendiren bire bir camidir. 1129 yılından beri camimiz ayaktadır ve değişiklikler görmemiştir. Camimizin özellikleri, taşları literatür serin, kışın yunak hacim. Camimiz bin şahsiyet tıpkı kapasiteye sahiptir. Kahramanmaraş’ta meydana gelen yer sarsıntısı 10 ili etkiledi amma bizim tarihi Siirt Celil Cami kuvvetli olduğundan etraf seçme kötülük görmedi. İçerdeki çukur camimizin mimarı olan Şeyh İshak’a aittir. Şeyh İshak hem mimar hem bile tıpkı velidir. Ayrımsız zamanda bu camiyi bile kendisi inşa etmiştir” diye niteleyerek konuştu.

Share: