40 yıldır iş verdiği mesleğini öğretecek çırak bulamıyor

40 yıldır faaliyet verdiği mesleğini öğretecek çırak bulamıyor

BOLU Bolu’nun Tarihi Yukarı Çarşısı’nda 10 metrekarelik dükkanı mevcut 56 yaşındaki Cengiz Semih, yıllardır kadük ve dingildek ayakkabıları onarıyor. Dolaşma boyu oturduğu sandalyesinde vatandaşların taleplerini yerine getirmeye müteharrik Semih, mesleğini öğretecek çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Bolu’da eğleşme eden 56 yaşındaki Cengiz Eli Açık, pabuç tamirciliğine ilkokula giderken başladı. Yırtık ve dingildek ayakkabıları tamirat ederek işin inceliklerini öğrenen Selek, 20’li yaşlarına geldiğinde ise kişi dükkanını açtı. Bonkör, 10 metrekarelik dükkanında müşterilerinin ayakkabılarını onarıyor, taleplerine cevap veriyor. Ayakkabı tamirciliğine yıllarını yılını veren Cengiz Ahi, işini evvel günkü cansiparane sürdürüyor. Mesleğiyle bala yaşta tanıştığını söyleyen Kerim, “Yaklaşık 40 yıldır bu mesleği yapıyorum. Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Daha Çok bu mesleği fail namevcut, şakirt bitti. Imdi piyasada çırak yetişmiyor. Meslektaşlarımızdan sonraları bu işi fail kaçınan” dedi. Sonuç yıllarda vatandaşların eskiyen ayakkabılarını çöpe atmak hesabına tamirat ettirdiğini anlatım eden Alicenap, “Pandemi döneminde vatandaşlar tamirat işine yöneldi. Bu dahi ayakkabıların pahalı olmasından kaynaklı. Elimizden geldiğince bizde bu mesleği yapacağız” diye konuştu.

“Bu patika 10 evet birlikte 20 sene bitip gider”

Çırak bulamadığından sızlanan Cengiz Kerim, “Kimi Zaman müşterinin birlikte çocuğu dirimlik. ‘Ben bu işi yapmam’, ‘Bu aha mi yapılır?’ diyorlar. Daha Çok eskisi kabil namevcut. Biz çocukken ana babamız bizi ustamızın yanına verirdi, biz çalışırdık. Demin torunlar teknolojiye yöneldi. Çocukların ellerinden telefon düşmüyor, bunlarla espas geçiriyorlar. Bu çığır 10 evet birlikte 20 yıl bitip harcama. Ahali emeği yapılan mesleklerin çoğu bitti” şeklinde konuştu.

Share: