2023 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi

Kâh sulama tesislerinden faydalananlardan 2023’te alınacak pres ve bakım ücretleri anlaşılan oldu.

2023 Yılı Sulama Tesisleri İşletme ve Hizmet Sevap Tarifelerine İlişkin Cumhur Reisi Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak’tan etkin olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, Oran Su İşleri Genel Müdürlüğünce işletilen Ağrı’da Eleşkirt, Tunceli’de Akpazar, Elazığ’da Kuzuova, Çanakkale’de Gökçeada, Van’da Van ve Gürpınar tesisleri ile müteahhit firmalar vasıtasıyla işletilen Bursa’da Dağdibi, Erzurum’da Kirazlı, Bingöl’de Gözeler, Diyarbakır’da Ergani, Kayseri’de Bünyan Sarıoğlan, Gümüşhane’de Sadak, Kastamonu’da Bezirgan Hazım Kılıç, Bilecik’te Bayırköy, Sakarya’da Topçu, Kantar ve Elmalı, Sivas’ta Nevruz ve Akören, Balıkesir’de İvrindi- Gökçeyazı sulama tesislerinde belirlenen tarifelere bakarak pres ve hizmet ücreti alınacak.

Bu sene sulama tesisleri işletme ve bakım sevap tarifeleri, 30 kategorideki nebat çeşidi ve camekân amacıyla dekar başına 25 lira ile 743 teklik ortada değişecek. 1000 metreküp su ücreti, 25 lira ile 276 teklik arasında olacak.

Depolama yapıları ve aranje katıksız göllerden uran gayeli akarsu tahsislerinde 1000 metreküp akarsu ücreti 55,80 lira olarak belirlendi.

İşletme ve hizmet ücreti, her bitkinin yıl içindeki vürut süresine göre tespit edilecek. Bu nedenle tıpkı yıl ortamında bir parsele, biri kalktıktan bilahare yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin seçkin biri amacıyla ayrı ayrı işletme ve bakım ücreti uygulanacak.

Yıllık pres ve bakım ücretleri, sulama sayısına bakılmaksızın, sulanan parsel sahibinden, müstecir veya ortakçıdan alınacak.

İndirimler

Bir yıl içre tıpkı parsele biri kalktıktan sonradan özge nebat ekildiğinde, ayrımsız esbak bitkinin ıslak olması gibi ondan sonra ekilen bitkiler için pres ve hizmet ücreti yüzdelik 20 tenzilatlı uygulanmaya devam edilecek.

Çiftçilerin temelli namına özlük motopomplarıyla suladıkları nebatat (yağmurlama ve katre sulama karışma) için işletme ve hizmet ücreti yüzde 50 indirimli uygulanacak.

Share: